search

Vegan τούρτα σοκολατίνα με μους κάσιους και καραμέλα

Σήμερα φτιάχνουμε μια τούρτα με μους σοκολάτας από κάσιους με μια ενδιάμεση στρώση από καραμέλα! Η συνταγή αυτή παραπέμπει στο “vegan cheesecake” αλλά προσωπικά αποφεύγω να το το ονομάζω έτσι γιατί συχνά όταν το δοκιμάζουν φίλοι μου (που δεν ειναι vegan) απογοητεύονται από την προσδοκία που τους γεννάται. Ακόμα και αν αυτό που τελικά δοκιμάζουν είναι – όπως πάντα λένε – πολύ καλύτερο.

Το γλυκό μας θέλει λιγότερο από 30 λεπτά στην κουζίνα για να το φτιάξεις αλλά θα χρειαστείς 1 μέρα για να το ετοιμάσεις λόγω των αναμονών μέχρι να δέσει η μους. Εγώ το ετοιμάζω σε τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα για να είναι πιο εντυπωσιακό στην παρουσίαση αλλά μπορείς να το φτιάξεις σε ό,τι σκεύος (ταψάκι ή τάπερ) έχεις στο σπίτι.

Για να δώσω ακόμα πιο έντονη και βαθιά γεύση χρησιμοποιώ PARVEGANO Sweet & Nutty στη μους που δένει τέλεια με το κακάο και τα κάσιους.

Tip: Για να δέσω τη μους χρησιμοποιώ αγάρ αγάρ που είναι η φυτική εκδοχή της ζελατίνης. Έχει τη μορφή σκόνης και θα το βρεις σε όλα τα καταστήματα με βιολογικά είδη.

 

 



Υλικά

Για τη βάση
  • 200 χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
  • 180 ξηροί καρποί (φουντούκια ή αμύγδαλα)
Για την μους κάσιους - σοκολάτα
  • 370 κάσιους μουλιασμένα (σε ζεστό νερό για 2-3 ώρες)
  • 2 κουταλιές της σούπας PARVEGANO Sweet & Nutty
  • 30 κακάο
  • 70 σιρόπι αγαύης
  • 1κουτάλια της σούπας εκχύλισμα βανιλιας
  • 1 κτγ αγάρ αγάρ
  • 50 ml νερό
  • 100 κρέμα καρύδας.
  • 300 κρέμα καρύδα. Χτύπημα μίξερ - σαντιγί
Για την καραμέλα
  • 400 γρ χουρμά
  • 400 γρ κρέμα καρύδας
  • 200 φιστίκι αλατισμένο

Εκτέλεση

Για την βάση
  • Βάζουμε σε ένα μπλέντερ τους χουρμάδες και τους ξηρούς καρπούς και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
  • Απλώνουμε το μείγμα στο τσέρκι μας και με τη βάση από ένα ποτήρι το πιέζουμε να γίνει συμπαγές.
Για τη μους κάσιους - σοκολάτα
  • Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το αγάρ αγάρ στα 50 ml νερό
  • Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κάσιους, το PARVEGANO Sweet & Nutty, τη βανίλια, το κακάο, την αγαύη και τα 100 ml από την κρέμα καρύδας με το αγάρ αγάρ. Χτυπάμε καλά για 6-7 λεπτά
  • Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα καρύδας σε σαντιγί με μίξερ χειρός
  • Προσθέτουμε το μείγμα του μπλέντερ στην κρέμα καρύδας και χτυπάμε τα 2 μείγματα με μίξερ χειρός
  • Μεταφέρουμε τη μισή ποσότητα πάνω από τη βάση που έχουμε ετοιμάσει.
  • Το υπόλοιπο μίγμα το μεταφέρουμε σε ένα τάπερ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.
Για την καραμέλα
  • Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τους χουρμαδες με την κρέμα καρύδας για 7 λεπτά μέχρι να έχει υφή και εικόνα καραμέλας
  • Σε ένα μπολ ενώνουμε την καραμέλα με τα αλατισμένα φιστίκια
  • Απλώνουμε πάνω από τη βάση σοκολάτας που έχει παγώσει.
  • Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα κάσιους και απλώνουμε πάνω από την καραμέλα
  • Παγώνουμε στο ψυγείο για 12 με 24 ώρες.
 
Cool Artisan