search

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΧΑΛΛΟΥΜΙ

Είχα καιρό να φτιάξω τυρόπιτα με φύλλο! Μου είχε λείψει η αίσθηση του τραγανού στην πρώτη μπουκιά! Είναι μια αίσθηση που δεν γεμίζει μόνο τον ουρανίσκο αλλά όλη την ψυχή μου γιατί με φέρνει πίσω στα παιδικά μου χρόνια. Στις μέρες εκείνες που έβλεπα τη μάνα μου να στήνει τη διάσημη τυρόπιτα της μέσα στο μεγάλο νταβά! Θυμάμαι που μοσχοβολούσε το σπίτι και ανυπομονούσαμε να βγει από το φούρνο για να ορμήσουμε όλοι πάνω στο ταψί ώστε την επόμενη μέρα να μην έχει μείνει ούτε ψίχουλο!

Η φέτα μας και τότε και τώρα είναι μία. Είναι η φέτα ΔΩΔΩΝΗ που πάντα ζητούσε ο πατέρας μου στο πάγκο του supermarket. Θυμάμαι που με έπαιρνε μαζί στο supermarket και πάντα ζητούσε να μου δώσουν λίγο για να δοκιμάσω τάχα μου… Βλέπετε από τότε ήμουν λιχούδης.

Η φέτα έμεινε σταθερή! Η τυρόπιτα όμως άλλαξε και εμπλουτίστηκε με νέες γεύσεις. Έτσι αποφάσισα να παίξω με το νέο χαλλούμι που έχει λανσάρει η ΔΩΔΩΝΗ και να το συνδυάσω με τις αγαπημένες ελληνικές γεύσεις!



Υλικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας κομμένο στις διαστάσεις του ταψιού (30 x 24 εκ.)
  • 400 γρ φέτα ΔΩΔΩΝΗ χοντροσπασμένη
  • 200 γρ χαλλούμι ΔΩΔΩΝΗ κομμένο σε κυβάκια
  • 1/2 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια
  • 2 πράσα κομμένα σε ροδέλες 0,5 εκατοστού
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, δυόσμο, θυμάρι ό,τι έχεις)
  • 200 gr γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι για τα φύλλα και λίγο ακόμα για το σωτάρισμα

Εκτέλεση

  • Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά να κάψει.
  • Σωτάρουμε το ξερό κρεμμύδι με τα τυριά με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκι μέχρι να ροδίσουν
  • Σε ένα μεγάο μπολ ανακατεύουμε τη φέτα, το χαλλούμι και το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ, το αυγό και την κρέμα γάλακτος
  • Ρίχνουμε τα σωταρισμένα λαχανικά στο μίγμα των τυριών και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 30 x 24 εκ. και τοποθετούμε στο εσωτερικό του ένα-ένα τα μισά από τα φύλλα.
  • Καθένα που βάζουμε το λαδώνουμε καλά, βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση και το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική μεριά του ταψιού
  • Τα τελευταία 4 φύλλα μπαίνουν χωρίς γέμιση αλλά πολύ καλά λαδωμένα.
  • Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα και λαδώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα στην επιφάνεια.
Cool Artisan