Σήμερα σου δείχνω μια πεντανόστιμη συνταγή για ένα vegan άλειμμα τυριού με δυνατή και ελαφρώς πικάντικη γεύση. Σαν βάση χρησιμοποιώ κάσιους και ηλιόσπορο ενώ δίνω “σώμα” με βραστά λαχανικά. Ο συνδυασμός από μπαχαρικά δίνει την καπνιστή και πικάντικη γεύση που παραπέμπει τον ουρανίσκο σε τυρί.
Χρησιμοποιώ το άλειμμα σαν υλικό για να γεμίσω μια τορτίγια και αυτοσχεδιάζω στα υπόλοιπα υλικά. Εγώ σήμερα χρησιμοποιήσα μανιτάρια σοταρισμένα, spicy ρεβίθια και τοματίνια. Μπορείς να βάλεις ό,τι σου αρέσει.
Υλικά
Για το vegan "τυρί" κρέμα- 200 γρ. πατάτα, κομμένη σε μεγάλους κύβους, βρασμένη
- 100 γρ. καρότα, κομμένα σε μεγάλους κύβους, βρασμένα
- 150 γρ. κάσιους (μουλιασμένα για τουλάχιστον 5 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα)
- 150 γρ. ηλιόσπορο (μουλιασμένο για τουλάχιστον 5 ώρες ή καλύτερα για όλη τη νύχτα)
- 70 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κ.γ. σκόνη σκόρδο
- πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
- 1/2 λεμόνι (χυμό)
- 50 γρ. διατροφικη μαγιά ή vegan παρμεζάνα
- 1 τορτίγια
- 3-4 μανιτάρια σαμπινιόν σοταρισμένα σε ελαιόλαδο με αλάτι και πιπέρι
- 50 γρ. spicy ρεβίθια (κάνε κλικ εδώ για να δεις τη συνταγή)
- 3-4 ντοματίνια κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
Για το vegan "τυρί" κρέμα- Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ έως ότου αποκτήσουν υφή σαν τυρί κρέμα.
- Διατηρείται στο ψυγείο έως και μία εβδομάδα.
- Τοποθετούμε την τορτίγια πάνω σε μια επιφάνεια κοπής.
- Με ένα μαχαίρι κόβουμε από το κέντρο της τορτίγιας προς τα έξω.
- Χωρίζουμε την τορτίγια σε 4 νοητά τεταρτημόρια και βάζουμε ένα υλικό στο καθένα. Εγώ έβαλα τα μανιτάρια, το vegan "τυρί" κρέμα, τα spicy ρεβίθια και τέλος τα ντοματίνια. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις στα υλικά της επιλογής σου.
- Κλείνουμε την τορτίγια όπως στο βίντεο.
- Προαιρετικά την παιρνάμε από την τοστιέρα.