search

Συνταγή για pavlova

Έχει τη φήμη του δύσκολου γλυκού αλλά πραγματικά είναι πανεύκολο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν βγαίνει με το μάτι, αλλά θα χρειαστείς μια ζυγαριά ακριβίας για να μετρήσεις τα υλικά σου.

Tip 1: Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη στο φούρνο πριν χτυπήσουμε τη μαρέγκα. Αυτό θα σε βοηθήσει να βγάλεις μια πιο γυαλιστερή μαρέγκα που παράλληλα είναι και πιο “ανθεκτική”. Προσοχή όμως, δεν ψήνουμε / λιώνουμε τη ζάχαρη. Απλά τη ζεσταίνουμε στο φούρνο.

Τip 2: Προτιμώ πάντα να δίνω στην πάβλοβα μου σχήμα στεφανιού και όχι δίσκου. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγω τον κίνδυνο να μην ψηθεί στο κέντρο και εξασφαλίζω ομοιόμορφη υφή.

Τip 3: Τα ασπράδια πρέπει να είναι απαραιτήτως, σε θερμοκρασία δωματίου. Τα βγάζουμε απαραιτήτως τουλάχιστον μια ώρα πριν από το ψυγείο

Τip 4: Το μπολ (κάδος του μίξερ) που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι στεγνό, καθαρό, χωρίς σταγόνες νερού (από το πλύσιμο) μέσα για να βγει σωστή η μαρέγκα.



Υλικά

  • 5 ασπράδια μεγάλων αβγών
  • 350 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 2 βανιλίνες

Εκτέλεση

  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί
  • Απλώνουμε τη λευκή ζάχαρη πάνω στη λαδόκολλα και μεταφέρουμε στο φούρνο
  • Ζεσταίνουμε τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά στους 180°C
  • Ξεχωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους
  • Αδειάζουμε τα ασπράδια μέσα στον κάδο του μίξερ και ξεκινάμε να χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση. Όχι όμως στην πιο δυνατή ταχύτητα του μίξερ.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη ενώ χτυπάμε
  • Κατα τη διάρκεια, σταματάμε το μίξερ και με μια σπάτουλα κατεβάζουμε το υλικό που έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου
  • Μόλις η μαρέγκα είναι έτοιμη την μεταφέρουμε στη λαδόκολλα. Μπορείς να την βάλεις μέσα σε ένα κορνέ αλλά προσωπικά εγώ τη βγάζω με μια σπάτουλα. Με την ίδια σπάτουλα της δίνω το σχήμα που θέλω.
  • Προτιμώ πάντα να της δίνω σχήμα "στεφάνι" για να πετύχω ομοιόμορφο ψήσιμο. Δεν χρειάζεται να έχει τέλειο σχήμα γιατί έτσι κι αλλιώς θα φουσκώσει ελαφρώς κατά τη διάρκεια του ψησίματος και θα διορθωθούν τυχόν ατέλειες
  • Ψήνουμε στους 140°C για 50 λεπτά
Για τη διακόσμηση
  • Συνήθως για τη διακόσμηση επιλέγουμε σαντιγί, φράουλες και κουλί φράουλας (δηλαδή 200 γρ φράουλες χτυπημένες στο μπλέντερ με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη)
  • Προτείνω να δοκιμάσεις lemon curd αντί για σαντιγί, που εξισορροπεί την πολύ γλυκιά γεύση της πάβλοβα.
  • Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι φρούτα θές (εκτός από φράουλες) όπως κεράσια, βερίκοκα ή φραμπουάζ.
  • Για τη διακόσμηση επέλεξε φυλλαράκια δυόσμου ή ροδοπέταλα (τα οποία όμως δεν τρώγονται!)
Cool Artisan