Το clafoutis (προφέρεται κλαφουτί) είναι ένα γλυκό που μας έρχεται από την Γαλλία και παραδοσιακά φτιάχνεται με κεράσια. Υπάρχουν όμως πολλές παραλλαγές του, όπως για παράδειγμα με φραμπουάζ ή ακόμα και με ακτινίδιο.
Εγώ σήμερα, σου δείχνω την ανοιξιάτικη εκδοχή του και χρησιμοποιώ φράουλες.
Διάβασε επίσης
- 7 αποδοτικά (και οικονομικά) μίξερ χειρός για τις μαγειρικές σου δημιουργίες
- Έρευνα αγοράς: 8 κουζινομηχανές για κάθε σου συνταγή σε πολύ καλή έκπτωση
- 8 ηλεκτρικοί αποχυμωτές έως 50 ευρώ για σπιτικούς χυμούς
- 8 ατμομάγειρες σε έκπτωση για υγιεινά και οικονομικά μαγειρέματα
- Οι 10 καλύτερες μηχανές Espresso που θα δώσουν άρωμα στον απογευματινό καφέ
Υλικά
- 2 αβγά
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 50 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια (για το ψήσιμο)
- 60 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 150 γρ. γάλα, φρέσκο
- 1 βανιλίνη σε σκόνη
- Αλεύρι και βούτυρο για το ταψί.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200°C
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα ταψάκι 15 x 25 εκ.
- Σε ένα φαρδύ μπολ χτυπάμε τα αυγά
- Προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινισμένο) και χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη και χτυπάμε
- Τέλος προσθέτουμε και το γάλα και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα
- Κόβουμε τις φράουλες στη μέση ή σε τέταρτα αν είναι μεγάλες
- Τις βάζουμε μέσα στο ταψάκι που έχουμε προετοιμάσει και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα μας
- Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε στην επιφάνει το υπόλοιπο βούτυρο που έχουμε κόψει σε μικρά κυβάκια
- Επαναφέρουμε στο φούρνο και μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C
- Ψήνουμε για ακόμα 25 λεπτά
- Τέλος, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως
- Παραδοσιακά σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη από πάνω, αλλά μπορείς να βάλεις και παγωτό