Η μόνο παραλλαγή που δέχνονται οι Ιταλοί στην καρμπονάρα τους, είναι η καρμπονάρα με γαρίδες. Την αποκαλούν “carbonara di mare” και τη βρίσκεις στις περισσότερες καλοκαιρινές ταβέρνες της χώρας.
Η συνταγή της μοιάζει πάρα πολύ με τη συνταγή της κλασικής carbonara με την παραλλαγή στο βασικό υλικό πρωταγωνιστή. Μπορείς να την φτιάξεις με σπαγγέτι ή πέννες αλλά θεωρώ ότι το λιγκουίνι είναι η καλύτερη επιλογή για αυτή τη συνταγή.
Δες εδώ το βίντεο
Υλικά
-
- 5 λίτρα νερό
- 400 γρ. σπαγγέτι
- 2 κτσ αλάτι
- 250 γρ. γαρίδες
- 50 ml έλτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κρεμμύδι (λευκό ψιλοκομμένο)
- 300 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο (κομμένη σε λεπτές φέτες)
- 1 πιπεριά τσίλι
- 4 κρόκοι βιολογικών αβγών
- Μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
- Αλάτι, (κατά βούληση)
- Μαϊντανός
Εκτέλεση
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό να βράσει
- Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι, τα μακαρόνια και βράζουμε όσα λεπτά λέει η συσκευασία
- Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο
- Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την τριμμένη παρμεζάνα
- Παίρνουμε μια κουτάλα από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια και την προσθέτουμε στο μπολ με την παρμεζάνα
- Ανακατεύουμε καλά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία του νερού προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις χρησιμοποιοώντας τον αυγοδάρτη
- Χαμηλώνουμε την ένταση στις γαρίδες και ρίχνουμε μέσα το μείγμα παρμεζάνας - κρόκων
- Ανακατεύουμε καλά
- Με μια πιρούνα παίρνουμε τα λιγκουίνι από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε απευθείας στο τηγάνι με τις γαρίδες
- Ανακατεύουμε καλά
- Τέλος προσθέτουμε και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε
- Σε αυτό το σημείο δοκιμάζουμε και προσθέτουμε έξτρα αλάτι αν θέλουμε
- Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο μάυρο πιπέρι