Η γαλοπούλα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού! Δεν χρειάζεται όμως να είναι σαν κυρίως πιάτο, μπορεί να μπει σε μια πίτα για ορεκτικό ή για μπουφέ!
Σήμερα ετοιμάζω το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς φτιάχνοντας μια πίτα με φύλλα κρούστας και γέμιση από πράσο και γαλοπούλα!
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 12 φύλλα κρούστας
- 1 φιλέτο γαλοπούλα (περίπου 300 γρ.)
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 πράσα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 κτ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά (ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό)
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. κεφαλοτύρι
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για τα φύλλα και το σοτάρισμα
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.
- Κόβουμε τη γαλοπούλα σε κύβους, με πλάτος περίπου 2,5-3 εκ.
- Βάζουμε 3 κτ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.
- Σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τη γαλοπούλα.
- Συνεχίζουμε με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τα υγρά τους και η γαλοπούλα να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Μόλις μαραθούν τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, τα αβγά, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί.
- Στη βάση βάζουμε 2 φύλλα κρούστας χιαστί και τα λαδώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάζουμε ακόμα ένα φύλλο.
- Το λαδώνουμε με ένα πινέλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
- Μόλις τελειώσουν τα φύλλα και το μείγμα χαράζουμε την επιφάνεια, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο του ταψιού. Αυτό βοηθά να ψηθούν καλύτερα τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.