search

Παγωτό κανταΐφι

Ελληνικό, μελωμένο, δροσερό και πεντανόστιμο! Το παγωτό κανταΐφι θα γίνει η πιο αγαπημένη σου γεύση στις σπιτικές δημιουργίες. Δεν χρειάζεται παγωτομηχανή και ταιριάζει υπέροχα με γλυκά όπως ραβανί και πορτοκαλόπιτα.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
Για το κανταΐφι
  • 250 γρ. κανταΐφι
  • 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το παγωτό
  • 4 γρ. μαστίχα
  • 4 γρ. μαχλέπι
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
  • 1 συσκευασία ζαχαρούχο γάλα (400 γρ.)
  • 200 γρ. γιαούρτι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι.
  • Τα φέρνουμε σε σημείο βρασμού και βράζουμε για ένα λεπτό.
  • Αφήνουμε το κατσαρολάκι στην άκρη να κρυώσει εντελώς το σιρόπι.
  • Αφαιρούμε την κανέλα και τιν αστεροειδή γλυκάνισο
Για το κανταΐφι
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160°C στον αέρα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το μισό βούτυρο σε ένα ταψάκι και με ένα πινέλο το αλοίφουμε να καλύψει όλη την επιφάνεια.
  • Γνέθουμε καλά το κανταΐφι να είναι αφράτο.
  • Το απλώνουμε στο ταψί μας.
  • Περιχύνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια από το κανταΐφι.
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 160°C για 60 λεπτά.
Για το παγωτό
  • Σε ένα γουδί (ή σε ένα blender) χτυπάμε τη μαστίχα με το μαχλέπι και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν άχνη.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρύα κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε την άχνη από τη μαστίχα, το μαχλέπι και τη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε καλέ με μίξερ χειρός μέχρι να έχει υφή σαν σαντιγί.
  • Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το γιαούρτι και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Για το στήσιμο του παγωτού
  • Βγάζουμε το κανταΐφι από το φούρνο και όπως είναι καυτό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα για να πιει το κανταΐφι όλο το σιρόπι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Σε ένα γυάλινο ή μεταλικό δοχείο, βάζουμε στην βάση τη μισή ποσότητα από το μείγμα του παγωτού.
  • Προσθέτουμε από πάνω τη μισή ποσότητα από το σιροπιασμένο κανταΐφι.
  • Επαλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας το υπόλοιπο παγωτό και το υπόλοιπο κανταΐφι.
  • Παγώνουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.
Cool Artisan