search

Λαδενια Κιμωλου

Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις Κυκλάδες και τις εξαίσιες γεύσεις τους. Μετά τη στάση μου στη Σύρο για τη μαϊντανοσαλάτα της ήρθε η ώρα να ταξιδέψω μέχρι την Κίμωλο και την υπέροχη Λαδένια. Πρόκειται για μια συνταγή που μου θυμίζει πίτσα – στην πιο “ψωμένια” εκδοχή της – με όλα τα ελληνικά καλοκαιρινά λαχανικά! Οι ντόπιοι συνήθως βάζουν ντομάτα και κρεμμύδι, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε επίσης πιπεριές και κάπαρη.

 



Υλικά

  • 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • περίπου 1½ ποτήρι χλιαρό
  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 1 κ.σ. κάπαρη
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.
  • Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.
  • Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό, λίγη ρίγανη και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.
  • Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή νωπό, καθαρό, βαμβακερό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει για περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
  • Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
  • Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε φέτες.
  • Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα  ή το ταψί του φούρνου.
  • Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει περίπου όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Βάζουμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και την κάπαρη. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.
Cool Artisan