Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις Κυκλάδες και τις εξαίσιες γεύσεις τους. Μετά τη στάση μου στη Σύρο για τη μαϊντανοσαλάτα της ήρθε η ώρα να ταξιδέψω μέχρι την Κίμωλο και την υπέροχη Λαδένια. Πρόκειται για μια συνταγή που μου θυμίζει πίτσα – στην πιο “ψωμένια” εκδοχή της – με όλα τα ελληνικά καλοκαιρινά λαχανικά! Οι ντόπιοι συνήθως βάζουν ντομάτα και κρεμμύδι, αλλά μπορούμε να προσθέσουμε επίσης πιπεριές και κάπαρη.
Υλικά
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- περίπου 1½ ποτήρι χλιαρό
- 3 ντομάτες ώριμες
- 3 ξερά κρεμμύδια
- 1 κ.σ. κάπαρη
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα.
- Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα.
- Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό, λίγη ρίγανη και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή νωπό, καθαρό, βαμβακερό πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και να φουσκώσει για περίπου 45΄ έως 1 ώρα.
- Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους και τα υγρά από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες.
- Κόβουμε και τα κρεμμύδια σε φέτες.
- Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα ή το ταψί του φούρνου.
- Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει περίπου όλη την επιφάνεια του ταψιού.
- Βάζουμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, και την κάπαρη. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.