Όλο και πιο συχνά συναντώ ιδιοκτήτες εστιατορίων, συμβούλους και υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων που αναζητούν το “απόλυτο” καλοκαιρινό μενού. Καταλήγουν σε κάποιες εντυπωσιακές συνταγές που συνήθως ανακυκλώνουν τις ίδιες ιδέες, όπως το σεβίτσε και το ταρτάρ. Αυτές οι ιδέες είναι καλές – για την ακρίβεια πολύ καλές – αλλά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο δεν επιστρέφουμε στις δικές μας ρίζες, σε όλες εκείνες τις ελληνικές συνταγές που μπορεί να μοιάζουν ξεχασμένες, αλλά ταυτόχρονα παραμένουν ολοζώντανες και φρέσκες. Το DNA του πολιτισμού μας βρίσκεται σε αυτά τα συστατικά. Ωραίο το λάιμ – το λατρεύω – αλλά ο μαϊντανός και το σκόρδο είναι ο απόλυτος ελληνικός συνδυασμός. Η απλότητα των υλικών και η ιδέα της “cucina povera” μας δίνει αμέσως την απάντηση στην ερώτηση πόσο μοντέρνα μπορεί να είναι μία συνταγή 200 χρόνων. Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις Κυκλάδες και στις αγαπημένες μου νησιώτικες συνταγές. Ξεκινώ με την μαϊντανοσαλάτα από τη Σύρο.
Υλικά
- 1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
- 1/2 κιλό ψωμί
- 1 πατάτα βρασμένη
- 1/2 κρεμμύδι
- 1/2 σκελίδα σκόρδο (ή περισσότερο, αν μας αρέσει)
- 2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
- 1/2 λεμόνι
- 1 φλιτζ. τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Βγάζουμε την κόρα από το ψωμί, βάζουμε την ψίχα σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και την μουλιάζουμε για λίγα λεπτά. Μετά την στύβουμε πολύ καλά και την αφήνουμε στην άκρη.
- Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Πολτοποιούμε το σκόρδο με μια κουταλιά της σούπας λάδι. Βάζουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το λεμόνι, το ξίδι και το λάδι. Τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν πολτός. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά-σιγά το στυμμένο ψωμί και την πατάτα, συνεχίζοντας το χτύπημα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, το ξίδι.
- Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί ή συνοδεύουμε ψάρια και κοτόπουλου.