Ταξίδεψα πρόσφατα στην Άνδρο και θυμήθηκα πόσο υπέροχη είναι αυτή η ομελέτα που λέγεται φρουτάλια. Φρουτάλιες φτιάχνουν παραδοσιακά με ό,τι μπορείς να φανταστείς, ανάλογα με την εποχή: μελιτζάνες, χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κολοκύθια και όλα τα λαχανικά του νησιού. Αλλά αυτό που έχει πάντα μια αξιοπρεπής παραδοσιακή φρουτάλια είναι τα ντόπια λουκάνικα και ανδριώτικο βολάκι.
Υλικά
- 4 μέτρια λουκάνικα (όχι πολύ μεγάλα, για να μη γίνει πολύ βαριά η φρουτάλια)
- 2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
- 1 φλιτζ. τσαγιού τυρί τριμμένο βολάκι ανδριώτικο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 8 αυγά, ελευθέρας βοσκής
- 1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα
- αλάτι και πιπέρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα φαρδύ τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, βάζουμε λάδι ίσα να καλύψει τον πυθμένα και τσιγαρίζουμε τα λουκάνικα.
- Τα βγάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το περιττό λίπος.
- Προσθέτουμε λίγο λάδι ακόμα στο τηγάνι, βάζουμε τις πατάτες αλατισμένες και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Γέρνουμε προσεκτικά το τηγάνι και αφαιρούμε το περισσότερο λάδι.
- Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το δυόσμο ή μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Ξαναβάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι τοποθετώντας τα ανάμεσα στις πατάτες.
- Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών, κλείνουμε το τηγάνι με ένα μεγάλο καπάκι (με διάμετρο μεγαλύτερη από αυτή του τηγανιού) και ψήνουμε τη φρουτάλια σε μέτρια φωτιά.
- Τσεκάρουμε αν ψήθηκε από κάτω με μια σπάτουλα.
- Αναποδογυρίζουμε το τηγάνι (εγώ το κάνω πάνω από το νεροχύτη, για να μη λερώσω όλη την κουζίνα) ώστε να πέσει η φρουτάλια στο καπάκι και μετά τη βάζουμε ξανά στο τηγάνι για να ψηθεί και από την άλλη.
- Τη βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί και σαλάτα εποχής.