Αυτή η παραδοσιακή συνταγή είναι η πλέον κλασική και αγαπημένη στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας! Ακόμα και αν δεν πιστεύεις ότι μπορεί να σου φανερώσει ό,τι ψάχνεις μπορείς να την δοκιμάσεις γιατί είναι πεντανόστιμη και ιδιαίτερα υγιεινή!
Υλικά
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 κ.γλ. γαρίφαλο
- 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 100 γραμμ. ζάχαρη
- 750 ml φρεσκοστυμμένο πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 800 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κοσκινισμένο)
- 200 γραμμ. κορινθιακή σταφίδα
- 1 κ.σ. μπέικιν
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά με μια κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν σε ένα μπολ.
- Λίγο λίγο, ανακατεύοντας, ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά.
- Τελειώνουμε ζυμώνοντας με το χέρι.
- Προσθέτουμε τη σταφίδα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα.
- Το αδειάζουμε σε λαδωμένο στρογγυλό ταψί ή σε ταψάκι σιλικόνης και ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα, στην προτελευταία σχάρα, για 45΄ ή μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
- Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν μπήγοντας ένα μαχαίρι στην πίτα αυτό βγαίνει στεγνό.