Όπως συμβαίνει γύρω από όλες τις μεγάλες ιδέες και τα μεγάλα πράγματα, έτσι και γύρω από τη σαρλότ (charlotte) επικρατεί ένας μύθος και πολλά fake news. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η σαρλότ επινοήθηκε από το Γάλλο σεφ Marie Antoine Carême στις αρχές του 19ου αιώνα. Ως προς την καταγωγή του ονόματός της, υπάρχει διχογνωμία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πήρε το όνομά της από τη βασίλισσα Σαρλότ, σύζυγο του Γεωργίου του Τρίτου του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλοι, θεωρούν πιθανό να έχει πάρει το όνομά της από την κουνιάδα του τσάρου Αλέξανδρου του Πρώτου, τη Σαρλότ της Πρωσίας. Αυτό που έχει σημασία, είναι να την απολαύσετε. Η Κυριακή του Πάσχα είναι μια τέλεια ημέρα γι’ αυτή τη «δουλειά».
Tip: Στήνω τη σαρλότ με τσέρκι ζαχαροπλαστικής, αλλά εσύ μπορείς να τη φτιάξεις και σε ένα απλό ταψάκι.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 350 γρ. λευκή κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουµε την κρέµα γάλακτος σε µία κατσαρόλα.
- Βάζουµε τη λευκή κουβερτούρα σε ένα µπολ.
- Με το που πάρει θερμοκρασία η κρέµα γάλακτος, χωρίς να προλάβει να βράσει, τη μεταφέρουμε στο µπολ µε τη σοκολάτα.
- Αφήνουμε να σταθεί 1 λεπτό.
- Στη συνέχεια, ανακατεύουµε µε µία µαρίζ µέχρι να έχουµε µια οµοιόµορφη γκανάς.
- Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει εντελώς και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουµε το µασκαρπόνε και ανακατεύουµε απαλά µε ένα σύρµα χειρός µέχρι να ενωθεί εντελώς το τυρί µε τη λευκή γκανάς.
- Στήνουμε το τσέρκι σε μια επιφάνεια που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.
- Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο τσέρκι να φτάσει σε ύψος μέχρι 2 εκατοστά.
- Στερεώνουμε τα σαβαγιάρ περιμετρικά.
- Αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα μέσα στο τσέρκι.
- Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον, µέχρι να σφίξει η κρέμα.
- Όταν βγάλουµε το γλυκό από το ψυγείο, χαράζουµε περιµετρικά τα τοιχώµατα από το τσέρκι µε τη βοήθεια ενός µαχαιριού και το αφαιρούµε.
- Προαιρετικά, διακοσμούμε με φράουλες.