search

Τούρτα carrot cake με γλάσο τυριού

Δεν ξέρω ποιος ανακάλυψε το carrot cake για να πάω να τον ευχαριστήσω. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος. Μπορεί το 1827 να έχουμε την πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή σε ένα γαλλικό τσελεμεντέ που εκδόθηκε στην Αγγλία, αλλά οι μελετητές έλκουν την καταγωγή του στα βάθη του Ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Πιστεύουν ότι προέκυψε από δημοφιλείς συνταγές γλυκών εκείνης της περιόδου, κατά την οποία η ζάχαρη ήταν πολύ ακριβή για το λαουτζίκο που την αντικαθιστούσε προσθέτοντας στη ζύμη των γλυκών του τριμμένα καρότα! Ακολουθεί σούπερ σύγχρονη συνταγή με frosting τυριού!

Διάβασε επίσης:



Υλικά

Για τα παντεσπάνια
  • 4 αβγά
  • 225 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 300 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 500 γρ. καρότο τριμμένο
  • 300 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 γεμάτο κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 βανίλια
  • 200 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
Για το frosting
  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κτ.σ. εκχύλισμα βανίλια
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
*Θα χρειαστείς, ακόμη, μαρμελάδα της επιλογής σου!

Εκτέλεση

  • Χτυπάμε με το σύρμα στο μίξερ τα αβγά και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.
  • Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το αλεύρι, την κανέλα, το τζίντζερ, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  • Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ και στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 3 στρογγυλά τσέρκια για παντεσπάνι με διάμετρο 20 εκ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-50 λεπτά.
  • Αφήνουμε τα παντεσπάνια να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε. Πρέπει να είναι εντελώς κρύα για να στήσουμε τη τούρτα.
  • Ανακατεύουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), το τυρί κρέμα, την άχνη και τα υπόλοιπα υλικά πολύ καλά για να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις χρώμα ζαχαροπλαστικής αν θες να κάνεις την τούρτα πιο εντυπωσιακή.
  • Στήνουμε το πρώτο παντεσπάνι στη βάση και καλύπτουμε την επιφάνεια του με μαρμελάδα.
  • Συνεχίζουμε με το δεύτερο, καλύπτοντας πάλι με μαρμελάδα της επιλογής μας και τελειώνουμε με το τρίτο παντεσπάνι.
  • Με το frosting τυριού καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και τα πλάγια. Μπορείς να βάλεις χρωματιστό frosting σε όλη την τούρτα ή να παίξεις χρησιμοποιώντας λευκό και χρωματισμένο frosting.
Cool Artisan