Το κοκκινιστό είναι η πλέον διαχρονική συνταγή του κυριακάτικου τραπεζώματος! Τρυφερό μοσχάρι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με πλούσια μυρωδικά! Ένα πιάτο που μοσχοβολάει Ελλάδα! Μπορείς να το συνδυάσεις με ό,τι υδατάνθρακα θες, πουρέ, τηγανητές πατάτες, ρύζι και φυσικά μακαρόνια! Εγώ λατρευώ τις χυλοπίτες με γεύση σπανάκι και νομίζω πως κάνουν και ωραίο χρωματικό συνδυασμό!
Υλικά
- 2 κιλά μοσχάρι (σπαλομίτα ή χτένι από σπάλα που είναι τα πιο τρυφερά κομμάτια)
- 5 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. τσαγιού ντοματάκια κονκασέ ή 6 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες καρέ
- 1½ φλ. τσαγιού ζωμός κρέατος ή νερό
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- κ.γλ. κανέλα
- 1/4 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φύλλα από φρέσκα μυρωδικά όπως μαϊντανός, δυόσμος, βασιλικός και θυμάρι
- Το μοσχάρι θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να το μαγειρέψουμε σωστά.
- Το πλένουμε και το ταμπονάρουμε με λίγο χαρτί κουζίνας.
- Κόβουμε τις σκελίδες σκόρδου σε λεπτές φέτες και με ένα μυτερό μαχαίρι ανοίγουμε τρύπες γύρω γύρω από το μοσχάρι και τις μπήγουμε μέσα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας.
- Το ροδίζουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές για περίπου 10΄.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας.
- Σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ντομάτες, μυρωδικά, κανέλα, ζωμό, κρασί, ζάχαρη.
- Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 2 ώρες, έως ότου μαλακώσει το κρέας.
- Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού.
- Όταν βράσει καλά το κρέας, το βγάζουμε σε πιατέλα.
- Το σκεπάζουμε να διατηρηθεί ζεστό. Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να δέσει για λίγα λεπτά.
- Κόβουμε σε φέτες το κρέας σε πιατέλα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του.
- Συνοδεύουμε με μακαρόνια της επιλογής μας! Τα δικά μου αγαπημένα είναι με γεύση σπανάκι.
- Σερβίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα.
Serve With Love
Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτογραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ