Πριν από λίγα χρόνια πέρασα ένα μεγάλο διάστημα της ζωής μου στη Σουηδία και συγκεκριμένα σε ενα μικρό χωριό κοντά στο Μάλμε. Ήταν μια από τις πιο ωραίες περιόδους της ζωής μου! Πήρα 10 κιλά και σε ένα μεγάλο βαθμό χάρη στα κεφτεδάκια τους! Μαζί με το scandinavian design αγάπησα και του φαγητό! Και φυσικά τους Σουηδούς, ένα υπέροχο λαό! Συχνά μου λείπει το μικρό σουηδικό χωριό μου και έτσι μαγειρεύω αυτή την αυθεντική συνταγη που μου έμαθαν οι ντόπιοι συγκάτοικοι μου! Η γεύση είναι πολύ καλύτερη από τα έτοιμα του ΙΚΕΑ.
Υλικά
- 300 γρ. χοιρινό κιμά
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 μια χούφτα φρέσκα μυρωδικά, όπως άνηθο, μαϊντανό ή σχοινόπρασο, χοντροκομμένα
- 1 μεγάλο αυγό, κατά προτίμηση ελεύθερης βοσκής ή βιολογικό
- 100 ml γάλα
- 75 γρ. φρυγανιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
- Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κιμά, τα μυρωδικά, το αυγό, το γάλα, τη φρυγανιά και το μπαχάρι. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά.
- Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια.
- Χωρίζουμε το μείγμα στο μισό, και του δίνουμε σχήμα λουκάνικου.
- Κόβουμε το κάθε “λουκάνικο” σε 15 μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, βρέχουμε τα χέρια μας και φτιάχνουμε 30 μπαλάκια.
- Τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο λαδωμένο δίσκο, τα καλύπτουμε με σελοφάν και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Όταν είναι έτοιμα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε ένα βαθύ τηγάνι Τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια ελαφρά για 10 έως 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν.
- Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο πιάτο καλυμμένο με χαρτί κουζίνας. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε χυμό από μισό λεμόνι. Σερβίσουμε με βρασμένες baby potatoes και σος μουστάρδας.