Είναι κάποιες συνταγές που έχουν αρωματίσει τις παιδικές σου μνήμες και η γεύση τους δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά μοντέρνα παραλλαγή! Έτσι είναι για εμένα και αυτή η τυρόπιτα που έφτιαχνε η μητέρα μου από όταν ήμουν μικρό παιδί. Θυμάμαι να μυρίζει το σπίτι κάθε Σαββατόβραδο και βέβαια να συντροφεύει τα μεγάλα τραπεζώματα των γιορτών.
Υλικά
- 500 γρ. φύλλο κρούστας
- 500 γρ. τυρί φέτα
- 500 γρ. γραβιέρα
- 200 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
- 3 αυγά
- 250 ml γάλα
- 1 κουτάκι σόδα (330 ml)
Εκτέλεση
- Τρίβουμε τη γραβιέρα και κόβουμε τη φέτα σε χοντρά ακανόνιστα κομμάτια.
- Ανακατεύουμε 300 γρ. από τη γραβιέρα με όλη τη φέτα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί. Π
- αίρνουμε το πρώτο φύλλο, το απλώνουμε κυματιστά πάνω στο ταψί και προσθέτουμε το μείγμα από τη φέτα και τη γραβιέρα.
- Ακολουθούμε την ίδια, απλή διαδικασία με όλα τα φύλλα μέχρι να γεμίσουμε το ταψί.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε από πάνω τα υπόλοιπα 200 γρ. της τριμμένης γραβιέρας.
- Ρίχνουμε όλη τη σόδα να πάει παντού.
- Ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά και περιχύνουμε την τυρόπιτα.
- Στο τέλος, με ένα πινέλο βουτυρώνουμε την επιφάνεια με το βούτυρο που έχει περισσέψει.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, για να απορροφηθούν τα υγρά από το φύλλο.
- Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.
Serve With Love
Δοκίμασε τη συνταγή μου, ανέβασε φωτοραφία με hashtag #coolartisan και εγώ θα την κάνω repost εδώ