search

Συνταγή για λαγάνες

Αυτή η συνταγή για λαγάνα είναι μια από τις πλέον αγαπημένες μου! Την κάνω όλο το χρόνο, και ειδικά το καλοκαίρι! Μπορείς να βάλεις από πάνω ότι είδος “topping” θέλεις, μαύρη ελιά, ντοματίνια, κρεμμύδι, και μυρωδικά όπως δεντρολίβανο. Εγώ την κάνω συχνά ακόμα και με χοντροσπασμένη φέτα, σε περιόδους μη νηστείας.

συνταγή, εύκολη γρήγορη λαγάνα λαγανες lagana recipe παραδοσιακή γαβριηλ νικολαιδης cool artisan

Υλικά 

  • 750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • 1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 ποτήρι νερό χλιαρό
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο (προαιρετικά)

συνταγή, εύκολη γρήγορη λαγάνα λαγανες lagana recipe παραδοσιακή γαβριηλ νικολαιδης cool artisan

Εκτέλεση

  • Αν χρησιμοποιήσουμε γλυκάνισο, το βράζουμε με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Πετάμε το γλυκάνισο.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη.
  • Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί.
  • Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.
  • Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄. Τη βάζουμε στη λεκάνη.
  • Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
  • Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
  • Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
  • Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
  • Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
  • Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Σε αυτό το σημείο μπορείς να προσθέσεις ότι topping θέλεις και να το αλείψεις με λίγο λάδι για να μην καεί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

συνταγή, εύκολη γρήγορη λαγάνα λαγανες lagana recipe παραδοσιακή γαβριηλ νικολαιδης cool artisan

 



Cool Artisan