Μια (πασχαλινή) λιχουδιά που μας έρχεται από την Κύπρο, μια παραδοσιακή τυρόπιτα που ανήκει στο πάνθεον της καλής τυρόπιτας – και αυτό το λέω εγώ, που έχω φτιάξει πολλές. Η ζύμη είναι όχι μόνο υπέροχη, αλλά και εύκολη να τη φτιάξεις, ενώ η τυρένια γέμιση συνδυάζει γλυκές σταφίδες με φρέσκο δυόσμο.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
Για τη ζύμη- 750 γρ. αλεύρι σκληρό
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μαγιά ξερή
- 400 ml νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 400 γρ. γραβιέρα γλυκιά
- 300 γρ. χαλούμι τριμμένο
- 1 κ.γ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. μαστίχα
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 200 γρ. σταφίδες
- 3 αβγά
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με το νερό και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε να σταθεί για ένα λεπτό.
- Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ.
- Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια ωραία, ελαστική ζύμη.
- Την αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού, σκεπασμένη με μία πετσέτα για να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη χωρίζουμε στα τρία.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών.
- Κόβουμε σε τετράγωνα με διαστάσεις 20x20 εκ.
- Γεμίζουμε τα τετράγωνα με γέμιση στο κέντρο.
- Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα, χωρίς να καπακώσουμε όλη τη γέμιση.
- Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο.
- Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 25 λεπτά.