Η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που τρώνε οι πιστοί μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Περιέχει ψιλοκομμένα χόρτα ή λαχανικά και εντόσθια αρνιού. Ανάλογα με την πηγή στην οποία θα ανατρέξει κανείς, οι συμβολισμοί και η καταγωγή της ανάγονται σε ποιμενικά ή εβραϊκά έθιμα. Ανάμεσα στους πιστούς, η μαγειρίτσα έχει φανατικούς λάτρεις αλλά και ανθρώπους που την απεχθάνονται. Σήμερα, φτιάχνω μαγειρίτσα με μανιτάρια που πρέπει να είναι κομμένα σε μικρά-μικρά κυβάκια γιατί, ως σούπα που είναι, θέλουμε να χωράνε όλα στο κουτάλι. Δεν την αβγοκόβω, αλλά φτιάχνω ένα «αντιαβγολέμονο» με ταχίνι και λεμόνι.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε μικρές φέτες
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 μαρούλι, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι καυκαλήθρες
- ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
- ½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
- 1 φλ. ρύζι γλασέ
- 2 κ.σ. ταχίνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμό από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας καλά όλα τα υλικά.
- Κόβουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια που χωράνε σε κουτάλι.
- Ψιλοκόβουμε όλες τις πρασινάδες.
- Βάζουμε τα μανιτάρια και τις πρασινάδες σε μια κατσαρόλα με 3 φλ. νερό.
- Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε μέχρι να βράσει και να δέσουν τα υγρά.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δοκιμάζουμε.
- Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι που το έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό και στο χυμό των λεμονιών.
- Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.