search
Αυτή η συνταγή δεν είναι δική μου, είναι της μητέρας μου. Φτιάχνει αυτά τα κουλουράκια κάθε Πάσχα από τότε που ήμουν παιδί. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να τα φτιάξω… υποθέτω από σεβαμό! Τα έφτιαξε, μου τα έστειλε, τα φωτογράφισα και τα μοιράζομαι μαζί σας.


Υλικά

Για 80 κομμάτια
  • 500 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
  • ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 βανίλιες
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 αuγά
  • 120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1.350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. μπέικιν πάουντερ (1/2 φάκελο)
Διάλυμα αυγού
  • 2 κρόκους αυγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
  • Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψει καλά και να γίνει σαν κρέμα.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
  • Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
  • Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking.
  • Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
  • Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το χρειαστεί όλο.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη.
  • Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20΄ να σταθεί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Πλάθουμε σε πλεξούδες.
  • Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες.
  • Χτυπάμε όλα τα υλικά από το διάλυμα με ένα πιρούνι σε ένα μπολ
  • Αλείφουμε με διάλυμα αβγού.
  • Ψήνουμε για 25' περίπου να ροδίσουν.
  • Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Cool Artisan