search

Puff Pastry Crème Pâtissière Rolls Recipe

A light version of my favorite traditional dessert from Northern Greece.

 



Ingredients

For the cream
    ,
  • 950 g. milk (split into 700 g. + 250 g.)
  • ,
  • 3 vanillas
  • ,
  • 300 g. sugar
  • ,
  • 250 g. all-purpose flour
  • ,
  • 65 g. or egg yolks
  • ,
  • 50 g. butter, room temperature
  • ,
  • 100 g. heavy cream
  • ,
  • 40 g. caster sugar
For puff pastry
    ,
  • 1 sheet puff pastry
  • ,
  • 200 g. butter, melted

Instructions

Για την κρέμα
    ,
  • Βάζουμε τα 700 γρ. γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες σε μια κατσαρόλα και τα φέρνουμε σε βρασμό. Ποτέ δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το γάλα πριν ζεσταθεί καλά έτσι ώστε να μην καεί το γάλα στον πάτο της κατσαρόλας. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα αυγά και το ανακατεύουμε.
  • ,
  • Προσθέτουμε και το αλεύρι και με ένα σύρμα το κάνουμε μια πάστα με τα υγρά του μπολ.
  • ,
  • Όταν ζεσταθεί το γάλα με τη ζάχαρη τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε κουτάλα κουτάλα από αυτό το μείγμα μέσα στο μείγμα με τα αυγά και το αλεύρι. Αυτό το κάνουμε για να πάρουν σιγά σιγά θερμοκρασία τα αυγά και να μην γίνουν ομελέτα.
  • ,
  • Αφού έχει ζεσταθεί το μείγμα με τα αυγά το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα περιμένουμε να αρχίζει να πήζει. Προσέχουμε το μάτι να είναι σε μέτρια θερμοκρασία (4-5 αν η κουζίνα φτάνει το 9) και αφαιρούμε από το μάτι όταν χρειάζεται αν βλέπουμε το μείγμα να πήζει και να μην το προλαβαίνουμε στο ανακάτεμα.
  • ,
  • Στην αρχή του ψησίματος η κρέμα θα έχει μια ελαφριά γεύση αλευριού αλλά καθώς ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε συχνά γιατί σε κάποια στιγμή ψήνεται πια το αλεύρι και φεύγει αυτή η μυρωδιά. Όταν συμβεί αυτό αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα 50 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να αφομοιωθεί και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα ταψί.
  • ,
  • Από πάνω βάζουμε μεμβράνη που να εφάπτεται με την κρέμα και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για να κρυώσει. Τη μεμβράνη τη βάζουμε για να μην κάνει κρούστα η κρέμα.
  • ,
  • Ετοιμάζουμε μια ελαφριά σαντιγί με την κρέμα και την άχνη.
  • ,
  • Όταν κρυώσει η κρέμα στο ψυγείο τη βάζουμε στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε τη σαντιγί.
  • ,
  • Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ και κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε. Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε σαντιγί για να γεμίσουμε τα ρολάκια.
  • ,
  • Ανοίγουμε το κάθε φύλλο πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια και το βουτυρνουμε ελαφρά.
  • ,
  • Στη συνέχεια με το κορνέ βάζουμε την επιθυμητή ποσότητα της κρέμας.
  • ,
  • Τυλίγουμε την κρέμα με το φύλλο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  • ,
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Cool Artisan