Το αλεύρι ντίνκελ είναι ένας θησαυρός για όλους όσους θέλουν να τρέφονται σωστά και να προσφέρουν στον οργανισμό τους όλα τα πολύτιμα συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή.
Η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνη, είναι από 10 έως 25% μεγαλύτερη σε σχέση τις υπόλοιπες ποικιλίες του σιταριού ενώ αποτελεί ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού. Το συγεκριμένο αλεύρι μας προσφέρει πολλές βιταμίνες και μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ (Β9).
Σήμερα σε συνεργασία με τους Μύλους Αγίου Γεωργίου φτιάχνομαι μια πανεύκολη συνταγή για ψωμί από αλεύρι ντίνκελ. Απλά βάζεις όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ζυμώνεις και έπειτα έχεις 2 αναμονές για να φουσκώσουν τα φρατζολάκια σου και να ψήσεις.
Δες τη συνταγή σε βίντεο εδώ:
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 8 γρ. μαγιά ξηρή Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 10 γρ. αλάτι
- 10 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. ξύδι
- 350 ml νερό
- 80 γρ. μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50°C
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά.
- Ζυμώνουμε τα υλικά με το γάτζο για 5 λεπτά.
- Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αν δεν είναι προσθέτουμε 20 γρ. αλεύρι ακόμα.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και σχηματίζουμε 2 μακρόστενα φρατζολάκια.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα.
- Κλείνουμε το φούρνο
- Σκεπάζουμε τα φρατζολάκια με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και τα βάζουμε στο φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα για 45 λεπτά.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και με ένα πινέλο τα παιρνάμε ελαφρώς με ελάχιστο νερό.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210°C
- Ψήνουμε τα φρατζολάκια μας για 45 λεπτά.