Μια ζύμη πολυεργαλείο που μπορείς να αξιοποιήσεις σε αλμυρά και γλυκά. Είναι ιδανική για γεμιστά (με ό,τι θες) ψωμάκια αλλά και για σπιτική πίτσα ή πεϊνιρλί. Υπάρχουν πολλές εικασίες για την ιστορία αυτής της ζύμης με την επικρατέστρεη να θέλει την καταγωγή της από την Πόλη.
Είναι ιδανική για πάρτι στο σπίτι, αφού με μια ζύμη μπορείς να φτιάξεις ό,τι γεμιστές “μπουκίτσες” θέλεις. Μπορεί επίσης να μπει στην κατάψυξη όπου διατηρείται έως και 2 μήνες.
Δες εδώ το βίντεο:
Υλικά
- 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 ml χλιαρό γάλα
- 150 ml ηλιέλαιο
- 40 γρ. ζάχαρη
- 10 γρ. αλάτι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 γρ.)
- 1 αυγό
- 1 κρόκο αυγού και 30 ml κρέμα γάλακτος για επάλειψη.
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γάλα και το αυγό και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Αφού ενωθούν καλά τα υλικά, ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα να φουσκώσει.
- Πλάθουμε μικρά ψωμάκια ή φτιάχνουμε ό,τι άλλο θέλουμε όπως πίτσα ή πεινιρλί.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε ένα κρόκο με την κρέμα γάλακτος και αλοίφουμε με ένα πινέλο τη ζύμη,
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.