search

Βασιλόπιτα και Πρωτοχρονιά πάνε μαζί, ακόμα και αν είσαι vegan. Η συνταγή που ακολουθεί δεν περιλαμβάνει ούτε αβγά, ούτε καμία άλλη πρώτη ύλη ζωικής προέλευσης, κι αυτό, χωρίς να χάνει τίποτα σε γεύση! Ετοίμασέ τη, λοιπόν, και μην ξεχάσεις, όπως κάναν κάποτε οι γιαγιάδες, να της μπήξεις ένα τόσο δα φλουράκι τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο! Κι αν σου τύχει, δώσε μας κι εμάς λίγη από την τύχη σου STP!

Διάβασε επίσης:



Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1 βανιλίνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γ. μαχλέπι
  • ½ κ.γ. κρυστάλλους μαστίχας
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 170 ml ελαιόλαδο (κατά προτίμηση Μυτιλήνης)
  • 500 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (μπορείς και από 2 αν τη θες πιο αρωματική)
  • 40 ml ρούμι
  • 150 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • Σιμιγδάλι για το αλεύρωμα του ταψιού

Εκτέλεση

  • Σε ένα γουδί, χτυπάμε τη μαστίχα και το μαχλέπι με λίγη ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, πάνω-κάτω, χωρίς αέρα.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη τα στερεά υλικά (εκτός της ζάχαρης και του ξύσματος πορτοκαλιού): το αλεύρι με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη βανίλια, το αλάτι, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Αρχικά βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε λίγη-λίγη τη ζάχαρη χτυπώντας με ένα αβγοδάρτη για να λιώσει.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ρούμι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Ρίχνουμε και το αλεύρι σε 2-3 δόσεις διπλώνοντας με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο μείγμα.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς μία στρογγυλή φόρμα, την αλευρώνουμε με το σιμιγδάλι και ρίχνουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά με 1 ώρα.
  • Στα 40-45 λεπτά τεστάρουμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο της πίτας κι αν βγει καθαρό βγάζουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά, ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με γλάσο της επιλογής μας.
  • Ουπς! Δεν πιστεύω να ξέχασες το φλουρί!
Cool Artisan