Όσοι αγαπούν το κρέας, μπορούν να βγάλουν έξω τα χρυσά τους μαχαιροπίρουνα. Η συνταγή που ακολουθεί για κρέας στη γάστρα είναι όλο αρώματα και γεύσεις. Περιχύνουμε το χοιρινό με χυμούς εσπεριδοειδών, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στο φούρνο. Σταδιακά, προσθέτουμε τις πατατούλες, τα μπαχαρικά και τα υπόλοιπα υλικά, ενώ στο τέλος δημιουργούμε μια κρούστα από τυρί φέτα.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινό μπούτι κομμένο σε μεσαία κομμάτια
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μπαλσάμικο
- 3 κ.σ. μουστάρδα
- 4 πορτοκάλια χυμό και πορτοκαλόκουπες
- 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
- 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1½ κιλό baby πατάτες
- 2 σκ. σκόρδο με τη φλούδα
- 1 κ.σ. πάπρικα
- 1 κ.σ. θυμάρι
- 1 κ.σ. ρίγανη
- 2 πορτοκάλια (το χυμό)
- 1 λεμόνι (το χυμό)
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 200 γρ. φέτα χοντροσπασμένη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Για το χοιρινό στο φούρνο, βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε για 1 τουλάχιστον ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Περιχύνουμε με το πορτοκάλι και το λεμόνι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το κρέας. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και τις πορτοκαλόκουπες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με το καπάκι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά.
- Βάζουμε σε μπολ τις baby πατάτες, ολόκληρες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φέτα και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το κρέας και προσθέτουμε τις πατάτες ,το σκόρδο με τη φλούδα και όλα τα υγρά και τα μπαχαρικά.
- Ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και τη μουστάρδα. Αλείφουμε το κρέας με πινέλο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες μέχρι να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.
- Τα τελευταία 20 λεπτά βγάζουμε το καπάκι, προσθέτουμε τη φέτα και αφήνουμε να ξεροψηθεί από πάνω.