search

Vegan Φακοκεφτέδες! Νηστίσιμα κεφτεδάκια από φακές

Οι καλύτεροι φακοκεφτέδες που έχεις δοκιμάσει ποτέ! Με σπιρτάδα από το τζίντζερ και το σκόρδο ενώ δένουν υπέροχα με γλυκοπατάτα.

 

Tip 1: Τα κεφτεδάκια γίνονται πολύ εύκολα και γρήγορα με βρασμένες φακές αλλά αν δεν τις πάρεις έτοιμες (σε σακουλάκι ή σε κονσέρβα) τότε τις βράζεις για 5 λεπτά, αλλάζεις το νερό και τις βράζεις για άλλα 40. Μέχρι να είναι μαλακές.

Διάβασε επίσης:

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 γλυκοπατάτα, περασμένη από το χοντρό του τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη από τον τρίφτη
  • 1 κυβάκι τζίντζερ, σαν ζάρι, περασμένο από τον τρίφτη
  • 200 γρ. φακές, βρασμένες
  • 60 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (τα φύλλα)
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
  • 1 κτγ ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τις βρασμένες φακές με τη βρόμη και το χυμό από το λεμόνι
  • Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με τη γλυκοπατάτα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το ζίντζερ, μπούκοβο, ρίγανη, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε να μαλακώσουν εντελώς.
  • Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ
  • Προσθέτουμε το μίγμα φακής - βρόμης,  το ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Πλάθουμε το μίγμα σε κεφτεδάκια και τα μεταφέρουμε στο air fryer. Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 180°C.
  • Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε air fryer μπορούμε να ψήσουμε τα κεφτεδάκια στο φούρνο μας, στους 180°C για 45 λεπτά
  • Εναλλακτικά τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο.
Cool Artisan