search

Vegan Μπάμπκα με Μακεδονικό Ταχίνι με Kακάο

Το μπάμπκα είναι ένα λαχταριστό μπριός σε κλασικό σχήμα πλεξούδας, ένα γλυκό που λατρεύουν σε πολλές χώρες και κυρίως στην Αμερική. Σήμερα φτιάχνω τη vegan εκδοχή του και το γεμίζω με την πιο κλασική γεύση της Σαρακοστής: με Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο. Υπέροχο σε κάθε μπουκιά, κάνει τη νηστεία απολαυστική! Η αφράτη ζύμη του μπριός, ντύνεται σε όλα τα επίπεδα με ταχίνι, ενώ είναι τραγανή απ’ έξω και μαλακή από μέσα.

Tip 1: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι.

Tip 2: Αναμειγνύουμε το ταχίνι με καρύδια, τόσο για τη γεύση αλλά και για να σταθεί καλύτερα η γέμιση στα layers.

Δες εδώ το βίντεο:

 

 



Υλικά

Για τη ζύμη μπάμπκα
  • 180 ml χλιαρό γάλα βρώμης
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 110 γρ. λιωμένο βούτυρο βίγκαν ή μαργαρίνη
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1 κτσ εκχύλισμα βανίλιας
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κτγ αλάτι
  • Λίγο ηλιέλαιο για το λάδωμα του μπολ
Για τη γέμιση του μπάμπκα Για το άλειμμα
  • 1 κτσ σιρόπι σφενδάμου
  • 2 κτσ γάλα βρώμης

Εκτέλεση

Για τη ζύμη μπάμπκα
  • Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το γάλα βρώμης και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε να σταθεί 1-2 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη (ή το βίγκαν βούτυρο), τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη.
  • Μεταφέρουμε τον κάδο στο μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική και να μην κολλάει πλέον στα τοιχώματα του μπολ (περίπου 5-7 λεπτά).
  • Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ με λίγο ηλιέλαιο.
  • Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, σχηματίζουμε μια μπάλα και την τοποθετούμε στο λαδωμένο μπολ.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 2-3 ώρες.
Για τη γέμιση Για το στήσιμο
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα με πλάστη.
  • Απλώνουμε τη γέμιση σε όλο το ύψος και πλάτος αφήνοντας ένα κενό περίπου 4 εκατοστά στις άκρες.
  • Τυλίγουμε σε ρολό.
  • Σε αυτό το σημείο μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο ή να κόψουμε το ρολό στη μέση και να κάνουμε 2 μικρότερα. Προτείνω τα δύο μικρότερα γιατί πετυχαίνουμε καλύτερο ψήσιμο στο εσωτερικό.
  • Με ένα μαχαίρι κάνουμε μια κάθετη τομή στο ρολό μας και το κόβουμε στη μέση.
  • Πλέκουμε τα δύο κομμάτια ζύμης στο χαρακτηριστικό σχήμα του μπάμπκα.
  • Καλύπτουμε με καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Χτυπάμε το σιρόπι σφενδάμου και το γάλα βρώμης σε ένα μπολάκι και με αυτό το μείγμα αλείφουμε το μπάμπκα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  • Ψήνουμε στους 180°C για 20 - 25 λεπτά.
Cool Artisan