Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι “απαιτεί” γιορτινή πίτα και φέτος σου έχω απολαυστική συνταγή με λίγα υλικά. Μια πανεύκολη διαδικασία που δεν απαιτεί καθόλου μαγειρικές ικανότητες. Παίρνει το όνομα της από τον τρόπο που διπλώνουμε το χωριάτικο φύλλο Κοζάνης κιχί Alfa σε μορφή “ακορντεόν” (ζιγκ-ζαγκ). Ζυμωμένο με την παραδοσιακή κοζανίτικη συνταγή και τα πιο αγνά υλικά δεν έχει καθόλου συντηρητικά.
Υλικά
- 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο Κοζάνης Κιχί Alfa
- 750 ml φρέσκο γάλα
- 200 γρ. γιαούρτι
- 500 γρ. φέτα (τριμμένη)
- 5 αυγά
- 20 ml ελαιόλαδο
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Εκτέλεση
- Προετοιμασία των φύλλων:
- Αποψύχουμε τη συσκευασία Alfa αφήνοντας στη συντήρηση του ψυγείου από το πρηγούμενο βράδυ ή στον πάγκο της κουζίνας για 3 ώρες
- Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα Κοζάνης Κιχί Alfa.
- Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας.
- Με ένα πινέλο τα λαδώνουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα ρίχνοντας "βροχηδόν" με ένα κουτάλι.
- Διπλώνουμε σε μορφή "ακορντεόν" (ζιγκ-ζαγκ) και το τοποθετούμε μέσα σε ταψί.
- Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα, γεμίζοντας το ταψί ομοιόμορφα.
- Προετοιμασία της γέμισης:
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το γάλα, το γιαούρτι, το πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Συναρμολόγηση:
- Περιχύνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από τα φύλλα που έχουμε διπλώσει σε ακορντεόν.
- Φροντίζουμε να πάει το υγρό μείγμα σε όλα τα φύλλα, για να απορροφήσει καλά η πίτα.
- Μεταφέρουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 1 ώρα.
- Ψήσιμο:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Ψήνουμε την τυρόπιτα για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Σερβίρισμα:
- Αφήνουμε την τυρόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.
- Σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.