search

Τυρένια κρακεράκια από ρεβύθι και ρύζι (χωρίς αλεύρι)

Ένα ρεβιθόριζο σε εκδοχή κράκερ! Τα δύο υλικά που ταιριάζουν υπέροχα μεταξύ τους μιας και δίνουν πλήρη πρωτεΐνη, μπαίνουν στο μπλέντερ και μετατρέπονται στα πιο εθιστικά, θρεπτικά και υγιεινά κρακεράκια.

Tip 1: Για να δώσεις τυρένια γεύση μπορείς να βάλεις παρμεζάνα. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις διατροφική μαγιά που δίνει την ίδια γεύση αλλά έχει λίγες θερμίδες.
Tip 2: Χρησιμοποιώ ρεβίθια από κονσέρβα για μεγαλύτερη ευκολία.
Tip 3: Το ρύζι μπορεί να είναι περίσσευμα από μαγειρική προηγούμενης μέρας #zerowaste

Ο συνδυασμός ρεβιθιών με ρύζι δίνει πρωτεϊνική πληρότητα. Τα ρεβίθια και το ρύζι συμπληρώνουν το ένα το άλλο για να προσφέρουν μια πλήρη πηγή πρωτεϊνών. Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε λυσίνη, ενώ το ρύζι περιέχει αρκετή μεθειονίνη, ένα άλλο απαραίτητο αμινοξύ. Ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει ότι καταναλώνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα.

Το ρύζι παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες, που είναι απαραίτητοι για τη σταθερή παροχή ενέργειας. Όταν συνδυάζεται με τα ρεβίθια, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, η απορρόφηση των υδατανθράκων επιβραδύνεται, διασφαλίζοντας σταθερά επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Ο συνδυασμός ρεβιθιών με ρύζι έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.



Υλικά

  • 300 γρ. ρεβίθια βρασμένα (ή από κονσέρβα)
  • 300 γρ. ρύζι (βρασμένο)
  • 10 ml ελαιόλαδο
  • 20 γρ. παρμεζάνα (ή 20 γρ. διατροφική μαγιά)
  • 2 κτγ πάπρικα καπνιστή
  • 1 κτγ μπούκοβο
  • 2 κτγ ρίγανη
  • 1/2 κτγ σκόνη σκόρδο
  • 1/2 κτγ σκόνη κρεμμύδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για το τελείωμα
  • 2 κτγ μαύρο σουσάμι
  • 1 κτγ μπούκοβο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά μέχρι να έχουμε μια δεμένη ζύμη
  • Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Προσθέτουμε τη ζύμη και καλύπτουμε με ακόμα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί.
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος 0,5 εκ.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα κρακεράκια στο σχήμα που θέλουμε
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και λίγο μπούκοβο
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 40 λεπτά
  • Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και αποθηκεύουμε σε βαζάκι.
Cool Artisan