search

Τιραμισού χωρίς αυγά

Τιραμισού στα ιταλικά σημαίνει “σήκωσε με ψηλά”. Το όνομά του αγαπημένου ιταλικού γλυκού υποδηλώνει 2 πράγματα! Αρχικά ότι είναι τόσο ανάλαφρο και βελούδινο, σαν σύννεφο στον ουρανό και έπειτα ότι η περιετικότητά του σε καφεΐνη από τον espresso σε “ξυπνάει” και σου δίνει ενέργεια μετά από ένα δείπνο! Μια τρίτη, πιο πονηρή ερμηνεία, για το όνομα του θέλει να οφείλεται στην αφροδισιακή του ενέργεια! Κάτι που όμως είναι περισσότερο ανέκδοτο παρά γεγονός.

Πως φτιάχτηκε;

Η πιο διαδεδομένη εκδοχή είναι οτι γεννηθηκε στην Siena τον 17ο αιώνα, όταν ο Αρχιδούκας της Τοσκάνης Cosimo III των Μεδίκων αποφάσισε να επισκεφτεί την πόλη. Oι ζαχαροπλάστες της Siena αποφάσισαν να φτιάξουν ένα γλυκό που χαρακτηρίζει έναν Ευγενή. Έτσι έπρεπε να ήταν ένα “σημαντικό” γλυκό αλλά την ίδια στιγμή να περιείχε απλά υλικά μέσα του και νόστιμα. Στην αρχή το ονόμασαν “”zuppa del duca” αλλά επειδή σύμφωνα με τον μύθο ήταν το αγαπημένο γλυκό των αυλικών επειδή θεωρούνταν αφροδισιακό και κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα πριν απο κάθε ερωτική συνεύρεση, άλλαξε το όνομα σε Tiramisu.

Σύμφωνα με άλλες θεωρίες όμως το τιραμισού είναι ένα πολύ πρόσφατο γλυκό! Σύμφωνα με το wikipedia η συνταγή του τιραμισού δεν εμφανίζεται στα βιβλία πριν από τη δεκαετία του εξήντα του εικοστού αιώνα. Αυτό επιτρέπει να υποθέσουμε ότι το τιραμισού, όπως γνωρίζουμε τώρα, είναι μια πρόσφατη συνταγή. Στοιχείο είναι η απουσία αναφοράς του γλυκού σε εγκυκλοπαίδειες και λεξικά της δεκαετίας του εβδομήντα και του ογδόντα.Το λεξικό της ιταλικής γλώσσας Sabatini Coletti κάνει την πρώτη αναφορά στο όνομά του το 1980. Λέγεται λοιπόν ότι το γλυκό πρωτοσερβιρίστηκε μόλις το τέλος της δεκαετίας του εξήντα, στο εστιατόριο “Alle Beccherie” στο Τρεβίζο, που ανήκει στην οικογένεια Campeol.

Ακολούθησε τα παρακάτω tips για τέλειο αποτέλεσμα

Tip 1: Τα σαβαγιάρ τα ποτίζουμε σε ένα μείγμα από εσπρέσο και αλκοόλ. Το αλκοόλ παραδοσιακά είναι γλυκό κρασί μαρσάλα. Στην Ελλάδα μπορείς να το αντικαταστήσεις και να το ελληνοποιήσεις με κρασί vinsanto η με κάποιο λικέρ όπως πικραμύγδαλο, καφέ ή τεντούρα.

Tip 2: Προσέχουμε πάντα τις θερμοκρασίες των υλικών μας. Όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από την κρέμα γάλακτος που πρέπει να είναι παγωμένη.

Δες εδώ το βίντεο:

 


Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η πιο απλή, η πιο ‘πετυχαίνει πάντα’, η πιο νόστιμη συνταγή για τιραμισού ❤️ Το αγαπημένο γλυκό της Ιταλίας είναι πολύ πιο εύκολο να το φτιάξεις από ότι νόμιζες μέχρι σήμερα ❤️ Διάβασε αναλυτικά τα Υλικά και την Εκτέλεση στο coolartisan.gr . . Κάνε κλικ στο https://coolartisan.gr/gr/?recipe-post=tiramisu-no-eggs . . . . . . . . pic by @photobird95 #συνταγη #greekfoodblog #igtvfoodvideo #greekfoodblogger #coolartisan #foodgasm #feedfeed #thefeedbfeed #yummy #tastespotting #thekitchn #foodblog #followall #followalways #menwithcuisines #instalike #likeforlike #gloobyfood #cnTravelerEats #ThanksTasty #homecooked #buzzfeast #homecooking @foodblogfeed

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Gabriel Nikolaidis (@gabnikolaidis) στις



Υλικά

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά), κρύα από το ψυγείο
  • 500 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 24 μπισκότα σαβαγιάρ (1 συσκευασία)
  • 2 φλυτζάνια espresso lungo (περίπου 1 μεγαλο φλιτζάνι του τσαγιού) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 σφηνάκι λικέρ της επιλογής σου (πικραμύγδαλο, καφέ, τεντούρα)
  • κακάο (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

  • Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μεγάλο μπολ και την χτυπάμε να γίνει σαντιγί
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Τέλος, προσθέτουμε το μασκαρπόνε και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή κρέμα.
  • Σε ένα μακρόστενο σκεύος που να χωράει τα σαβαγιάρ (εγώ χρησιμοποιώ μια φόρμα για κέικ) βάζουμε τον καφέ και το λικέρ. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι
  • Βουτάμε για 2 δευτερόλεπτα κάθε σαβαγιάρ στο μείγμα του καφέ και στρώνουμε την πρώτη στρώση στη βάση του ταψιού μας
  • Έπειτα, προσθέτουμε την μισή ποσότητα από την κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) ή ένα κουτάλι.
  • Έπειτα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα σαβαγιάρ και φτιάχνουμε ακόμα μια στρώση πάνω από την κρέμα.
  • Τέλος, προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα κρέμας και ισιώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε το γλυκό μας στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει καλά η κρέμα και να δέσουν οι στρώσεις. Ιδανικά το σερβίρουμε την επόμενη μέρα.
  • Πασπαλίζουμε με κακάο τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε για να μην νοτίσει.
Cool Artisan