Σήμερα σου έχω μια δημιουργική πρασόπιτα, αμιγώς ελληνική αλλά λίγο πιο “παιχνιδιάρα” με λουκάνικο πράσου!
Υλικά
- 12 φύλλα κρούστας
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 πράσα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 κτσ ψιλικομμένα μυρωδικά (ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό)
- 250 γρ φέτα
- 250 γρ γραβιέρα
- 2 αυγά
- 250 γρ λουκάνικο πράσου κομμένο σε φέτες
- 1 κτγ πάπρικα καπνιστή
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κυβάκια, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες
- Βάζουμε 3 κτσ ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει
- Σοτάτουμε πρώτα το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τα υγρά τους
- Μόλις μαραθούν τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, τα αυγά, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Κόβουμε το λουκάνικο πράσου σε λεπτές φέτες, το βάζουμε στο μπολ και ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε καλά ένα στρογγυλό ταψάκι.
- Στη βάση βάζουμε 2 φύλλα κρούστας χιαστί και τα λαδώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάζουμε ακόμα ένα φύλλο.
- Το λαδώνουμε με ένα πινέλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
- Μόλις τελειώσουν τα φύλλα και το μείγμα χαράζουμε την επιφάνειας, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στο πάτο του ταψιού. Αυτό βοηθά να ψηθούν καλύτερα τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.