search

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΝΑΝΑ

Ένα πεντανόστιμο κέικ που ψήνεται πάνω από καραμελωμένο ανανά.

 



Υλικά

  • 200 γρ. υγρή μαύρη ζάχαρη
  • 200 γρ. ροδέλες ανανά, από κονσέρβα σε φυσικό χυμό
Για το κέικ
  • 250 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ, μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 60 γρ. τυρί κρέμα
  • 60 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 110 γρ. λευκή ζάχαρη
  • 60 γρ. υγρή μαύρη ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 60 γραμ. γιαούρτι
  • 2 ασπράδια από μεγάλα αυγά

Εκτέλεση

Για τη βάση:
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 °C.
  • Πασπαλίζουμε με την μαύρη ζάχαρη τη βάση ενός ταψιού για κέικ. Στραγγίζουμε τον ανανά και τοποθετούμε τις ροδέλες ομοιόμορφα στην φόρμα έτσι ώστε να αγγίζουν η μία την άλλη.
Για το κέικ:
  • Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ.
  • Χρησιμοποιώντας το μίξερ xτυπάμε το τυρί κρέμα, τη μαργαρίνη με βούτυρο και τη λευκή και την μαύρη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και αναμειγνύουμε για 2 ακόμα λεπτά, «ξύνοντας» παράλληλα τα πλάγια της λεκάνης του μίξερ.
  • Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το γάλα με το γιαούρτι και κοσκινίζουμε ένα τρίτο του μείγματος από το αλεύρι. Ανακατεύουμε διπλώνοντας με μια σπάτουλα.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο αλεύρι αναμειγνύοτας σε 2 δόσεις.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο και να έχουνε σφικτές κορυφές.
  • Διπλώνουμε τα ασπράδια μέσα στο μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως και απλώνουμε το μείγμα πάνω από τον ανανά προσέχοντάς να μην κουνήσουμε τα κομμάτια.
  • Ψήνουμε για 35 λεπτά και έπειτα αφήνουμε το κέικ να κρυώσει μέσα στη φόρμα και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα προσεκτικά ώστε να μην κουνηθούν τα κομμάτια του ανανά.
Tip: Προαιρετικά διακοσμούμε με λευκή σοκολάτα
Cool Artisan