Κυριακή σημαίνει σπιτικό brunch με αλμυρά pancakes!
Υλικά
- 2 μέτριες πατάτες
- 2 μικρές γλυκοπατάτες
- 70 γρ αλεύρι
- 3 αυγά και επιπλέον 3 ασπράδια χωριστά
- 120 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 100 γρ λαδοτύρι Μυτιλήνης τριμμένο
- 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι φρέσκο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες αλλά δεν τις ξεφλουδίζουμε.
- Τις βράζουμε σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά καλά. Στεγνώνουμε και τις ξεφλουδίζουμε ενώ είναι ακόμα ζεστές.
- Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και έπειτα τα 3 ολόκληρα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το γιαούρτι, το λαδοτύρι Μυτιλήνης, το θυμάρι και τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Μόλις απορροφηθούν καλά όλα τα υλικά, χτυπάμε τα 3 ασπράδια σε ένα μπολ με το σύρμα μέχρι να κάνουμε ελαφριά μαρέγκα και τα ρίχνουμε μέσα και αυτά στο μείγμα με τις πατάτες ανακατεύοντας απαλά και σταδιακά για να κρατήσουμε το μείγμα μας ελαφρύ.
- Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε σε αυτό λίγο λάδι.
- Με ένα μεγάλο κουτάλι, βάζουμε κουταλιές από το μείγμα μας στο τηγάνι έτσι ώστε να σχηματιστούν pancakes.
- Ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.