search

ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Το κανταΐφι ήταν πάντα για μένα ένα από τα πιο αγαπημένα υλικά για γλυκές και αλμυρές πίτες! Σήμερα το χρησιμοποιώ για να “εξελίξω” την κλασική συνταγή της μανιταρο-τυρόπιτας.



Υλικά

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 πακέτο κανταΐφι (500 γρ.)
  • 500 γρ μανιτάρια (τύπου σαμπινιόν)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, για το σωτάρισμα
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
  • 350 γρ. λαδοτύρι Μυτιλήνης
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 150 γρ. γάλα
  • 4 αυγά μέτρια
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και τα σωτάρουμε μέχρι να χάσουν όλο τον όγκο τους.
  • Προσθέτουμε το θυμάρι και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Λιώνουμε τα 100 γρ. βούτυρο σε ένα τηγανάκι.
  • Με ένα πινελάκι βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x35 εκ. με λίγο από το βούτυρο που λιώσαμε προηγουμένως.
  • Ξάνουμε καλά το κανταΐφι με τα δάχτυλα μας σε ένα μπολ. Στρώνουμε το μισό φύλλο κανταΐφι στο πυρίμαχο σκεύος.
  • Τρίβουμε όλα τα τυριά μαζί και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια στα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Τα στρώνουμε πάνω από το κανταΐφι αφήνοντας ένα-δύο εκατοστά κενό από τα άκρα του πυρίμαχου σκεύους.
  • Από πάνω στρώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και με την παλάμη μας πιέζουμε λίγο το κανταΐφι, ώστε να "κάτσει" καλά πάνω στο ταψάκι.
  • Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας στην περιφέρεια του ταψιού, ώστε να ενωθούν τα 2 "φύλλα" και να μην φύγουν τα τυριά κατά το ψήσιμο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι με το γάλα και τα χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο και το πιπέρι και χτυπάμε με το σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν
  • Περιχύνουμε ομοιόμορφα στο κανταΐφι.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, κατεβάζουμε στους 190° C και ψήνουμε ακόμη 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια
Cool Artisan