search

Μελομακάρονα βουτύρου με σιμιγδάλι

Σε όλη μου τη ζωή έχω φτιάξει πολλούς τόνους από μελομακάρονα! Κάθε χρόνο βελτιώνω κι αναβαθμίζω τη συνταγή μου. Φέτος αντικατέστησα το ελαιόλαδο με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ και το αποτέλεσμα είναι απλά μαγικό. Η ζύμη είναι πιο δεμένη, κρατάει το σχήμα αλλά το πιο σημαντικό από όλα “μελώνεται” τέλεια μέχρι την καρδιά.

Διάβασε τα tips που πρέπει να ξέρεις για να σου πετυχαίνουν πάντα:

Tip 1: Σιροπιάζουμε τα καυτά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι. Χρειάζονται 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αν θέλουμε να είναι πολύ σιροπιασμένα τα απλώνουμε σε ένα βαθύ ταψί, προσθέτουμε λίγο σιρόπι και τα αφήνουμε μια ολόκληρη νύχτα να το απορροφήσουν.

Tip 2: Για πραγματικά αρωματικά μελομακάρονα περνάμε το καρύδι από το τηγάνι κι έπειτα το χτυπάμε στο μπλέντερ με 1 κουταλιά κανέλα. Αυτό το βήμα κάνει ΌΛΗ τη διαφορά!

Tip 3: Προσοχή στο ψήσιμο! Θα πρέπει να ψήσεις τα μελομακάρονα μέχρι να πάρουν χρώμα, όχι παραπάνω γιατί μετά δεν θα μπορούν να ρουφήξουν το σιρόπι και θα είναι πολύ σκληρά.

Tip 4: Ένα παραδοσιακό μυστικό για πιο νόστιμα μελομακάρονα είναι το εξής: Aφού έχεις πλάσει την ζύμη, πριν φτιάξεις το σχήμα του μελομακάρονου, βάλε ένα ολόκληρο καρύδι στη μέση της ζύμης (ολόκληρο όχι τριμμένο) και μετά πλάθεις το μελομακάρονο γύρω του. Το μελομακάρονο και θα πάρει την γεύση από το καρύδι αλλά και θα είναι σαν γεμιστό.

Tip 5: Το μέλι που θα χρησιμοποιήσεις για το σιρόπιασμα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτόρρευστο (δηλαδή ανθέων ή θυμαρίσιο). Και αυτό για να απορροφηθεί καλύτερα από τα μελομακάρονα

Δες εδώ το βίντεο:

 

 



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 600 γρ. νερό
  • 600 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • Χυμό από μισό λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 1 φλούδα λεμόνι
Για τα καρύδια
  • 500 γρ. καρύδι
  • 1 κτσ κανέλα
  Για τα μελομακάρονα
  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ
  • 250 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. ηλιέλαιο
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 30 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
  • 250 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 5 γρ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • 1 kg αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το στήσιμο
  • 100 γρ. μέλι
  • 50 γρ. ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά
  • Φέρνουμε σε βρασμό για 4-5 λεπτά
  • Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι κι αφήνουμε να κρυώσει
Για τα καρύδια
  • Περνάμε τα καρύδια από ένα καυτό τηγάνι για 4-5 λεπτά
  • Έπειτα τα βάζουμε στο μπλέντερ με κανέλα και τα χτυπάμε καλά
Για τα μελομακάρονα
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο ΔΩΔΩΝΗ (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο ενώ χτυπάμε με το μίξερ χειρός.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ, το μέλι, ξύσμα από 2 ποερτοκάλια, κανέλα, γαρύφαλλο
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία πάνω από το μπολ γιατί θα αφρίσει στιγμιαία κι έπειτα το προσθέτουμε στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το σιμιγδάλι.
  • Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά σε δόσεις και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια δεμένη βελούδινη ζύμη.
  • Πλάθουμε μελομακάρονα των 20 γραμμαρίων.
  • Τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε με ένα τρίφτη τυριού ή με ένα πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα, για περίπου 30 λεπτά, να ροδίσουν.
  • Μόλις τα βγάλουμε, απευθείας τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 7-8 λεπτά από την κάθε πλευρά.
  • Έπειτα τα περνάμε από το καρύδι να κολλήσει από όλες τις πλευρές.
Για το στήσιμο
  • Διακοσμούμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα
  • Γαρνίρουμε με μέλι και φυστίκι Αιγίνης.
   
Cool Artisan