search

Μελομακάρονα με ολόκληρο καρύδι στο εσωτερικό

Το άρωμα τους είναι συνώνυμο με τα Χριστούγεννα. Η γεύση τους είναι απαραίτητο “συστατικό” για ευτυχισμένες γιορτές. Είναι το γλυκό που δεν λείπει ακό κανένα μα κανένα σπίτι της Ελλάδας για όλη την περίοδο των γιορτών.

Σήμερα, σου δείχνω μια εκδοχή που αγαπώ γιατί έχει ένα “μεγάλο” μυστικό κρυμμένο στο κέντρο! Και αυτό, δεν είναι άλλο από το ολόκληρο καρύδι. Το καρύδι που μπαίνει στο κέντρο συντελεί σε ένα ομοιόμορφο ψήσιμο και μέλωμα ενώ παράλληλα είναι μια τραγανή έκπληξη που αναβαθμίζει την απόλαυση σε κάθε μπουκιά. 

Για τη σημερινή συνταγή χρησιμοποιώ αλεύρι για όλες τις χρήσεις από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου γιατί στις παραδοσιακές συνταγές δεν “παίζει” με τα υλικά. Επιλέγεις πάντα με αυτά που ξέρεις πως θα σου εξασφαλίσουν επιτυχημένο αποτέλεσμα σε γεύση, υφή.

Δες εδώ το βίντεο

 

 

 



Υλικά

Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι
Για τα μελομακάρονα
  • 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 400 γρ. φρεσκοστυμένος χυμός πορτοκαλιού (και ξύσμα από 1 πορτοκάλι)
  • 520 γρ. ηλιέλαιο
  • 40 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
  • 40 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 50-60 ολόκληρα καρύδια (ένα για κάθε μελομακάρονο που θα πλάσουμε)
  • 100 γρ. καρύδια χοντροτριμμένα για το σερβίρισμα
  • μέλι για το μέλωμα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε στο μάτι και βράζουμε για 1 λεπτό.
  • Βγάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το λεμόνι, τις κανέλες και αφήνουμε να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
  • Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού
  • Σ’ ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε όλα τα υγρά μαζί, δηλαδή το χυμό με τη σόδα, το ηλιέλαιο, το βούτυρο και την ζάχαρη άχνη.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα και το γαρίφαλο.
  • Δεν ανακατεύουμε πολύ το μείγμα γιατί τα μελομακάρονα θα βγουν λαδερά.
  • Παίρνουμε ένα μικρό μπαλάκι ζύμης και βάζουμε στο κέντρο ένα ολόκληρο καρύδι
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα και περνάμε την επάνω πλευρά τους
  • Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα (με κενά ανάμεσα τους) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  • Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε απευθείας ενώ είναι καυτά στο κρύο σιρόπι.
  • Κάθε μελομακάρονο θέλει περίπου 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά.
  • Τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα
  • Γαρνίρουμε κάθε στρώση από μελομακάρονα με λίγο μέλι και τριμμένο καρύδι.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα.
Cool Artisan