Τα κανελόνια έχουν τις ρίζες τους στην Ιταλία και αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ζυμαρικών. Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη cannelloni, που σημαίνει “μικρά καλάμια”, λόγω του κυλινδρικού τους σχήματος. Εμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα, με τις πρώτες αναφορές να συνδέονται με την κουζίνα της Νάπολης.
Αρχικά, τα κανελόνια παρασκευάζονταν με φύλλα ζύμης που τυλίγονταν γύρω από γέμιση, ενώ στη σύγχρονη εκδοχή τους είναι έτοιμοι σωλήνες από ζυμαρικά. Συνήθως γεμίζονται με κρέας, ρικότα, λαχανικά ή σπανάκι και ψήνονται με σάλτσα ντομάτας ή μπεσαμέλ. Σήμερα σου δείχνω μια πολύ απλή συνταγή με κιμά και ελαφριά μπεσαμέλ γιαουρτιού. Κάνω μια μικρή δόση (4 μερίδες) και ψήνω σε airfryer.
Υλικά
Για τον κιμά- 80 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 σκελ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 καρότο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτες στον τρίφτη (κονκασέ)
- 1 δαφνόφυλλο
- 1/2 κτγ κόκκινο πιπέρι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 800 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 3 αυγά
- 2 κτγ πάπρικα καπνιστη
- 1 κτγ θυμάρι
- 1/4 κτγ σκόνη σκόρδο
- 1/4 κτγ σκόνη κρεμμύδι
- Αλάτι
- πιπέρι
- 80 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
- 2 κτσ σουσάμι
- 2 κτσ βρώμη
-
2 ντομάτες κομμένες σε χοντρές φέτες
-
12 κανελόνια
Εκτέλεση
Για τον κιμά- Βάζουμε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
-
Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τον κιμά στο τηγάνι
-
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά
-
Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ
- Ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη
- Ψήνουμε σε ταψί που μπαίνει σε airfryer
-
Βάζουμε στη βάση φέτες ντομάτας, αλάτι και λίγο ελαιόλαδο.
-
Γεμίζουμε τα κανελόνια με κιμά με ένα κουταλάκι ή με σακούλα ζαχαροπλαστικής
-
Αραδιάζουμε τα κανελόνια πάνω στις φέτες ντομάτας
-
Προσθέτουμε τη μπεσαμέλ
-
Προσθέτουμε από πάνω σουσάμι, βρώμη τυρί
-
Ψήνουμε σε airfryer στους 160°C για 25 - 30 λεπτά