Το κλέφτικο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με ρίζες που συνδέονται με τους Κλέφτες, τους αντάρτες που ζούσαν στα βουνά κατά την Οθωμανική περίοδο. Οι Κλέφτες ήταν γνωστοί για την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε σκληρές συνθήκες και να μαγειρεύουν το φαγητό τους με τρόπο που δεν θα πρόδιδε την παρουσία τους.
Το πιάτο πήρε το όνομά του από την τεχνική μαγειρέματος που εφάρμοζαν οι Κλέφτες. Έθαβαν το κρέας – συχνά αρνί ή κατσίκι – μέσα στη γη, τυλιγμένο σε φύλλα ή ύφασμα, και το έψηναν αργά πάνω από καυτά κάρβουνα, σκεπασμένο με πέτρες και χώμα. Αυτή η μέθοδος παγίδευε τη θερμότητα και τα αρώματα, διατηρώντας το κρέας ζουμερό και αρωματικό, ενώ ταυτόχρονα απέφευγε την ανίχνευση από τον καπνό.
Tο κλέφτικο μαγειρεύεται συνήθως σε φούρνο ή ειδικές πήλινες κατσαρόλες, διατηρώντας την παραδοσιακή φιλοσοφία του αργού μαγειρέματος. Συχνά περιλαμβάνει πατάτες, κρεμμύδια και βότανα, όπως ρίγανη και θυμάρι. Αυτό το πιάτο αποτελεί σύμβολο της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης και της ιστορικής κληρονομιάς, αποτυπώνοντας την ευρηματικότητα των Κλεφτών σε κάθε μπουκιά.
Σήμερα, εξελίσσουμε τον τρόπο μαγειρικής, αφού το ψήνουμε σε airfryer, πετυχαίνοντας ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα! Να μην έχουμε καθόλου οσμές στην κουζίνα ενώ παράλληλα το κρέας μαγειρεύεται αργά και γίνεται πεντανόστιμο.
Υλικά
- 3 μπούτια κοτόπουλο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 λεμόνι
- 80 γρ μουστάρδα
- 2 κλωνάρια φρέσκο Θυμάρι
- 1 κτγ ξερή ρίγανη
- 1 κτγ πάπρικα γλυκιά
- 2 χρωματιστές πιπεριές
- 1/2 κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 γρ. μανιτάρια σαμπινιον
- 250 γρ. κεφαλογραβιέρα
- 3 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί
Εκτέλεση
- Αφήνουμε το κοτόπουλο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
- Το σκουπίζουμε καλά
- Κόβουμε τη μισή κεφαλογραβιέρα σε μακρόστενα κομμάτια
- Κάνουμε μια μακρόστενη τομή στο κοτόπουλο και γεμίζουμε με τα κομμάτια κεφαλογραβιέρας. Κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
- Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό λεμόνι, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε 2 κομμάτια λαδόκολλα στη βάση ενός ταψιού για airfryer
- Προσθέτουμε το κοτόπουλο, τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά.
- Τέλος περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.
- Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και σκεπάζουμε καλά.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στους 180°C
- Έπειτα ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε την υπόλοιπη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε ξεσκέπαστο για ακόμα 10 λεπτά.