Τώρα που διανύουμε την εποχή με τα καλύτερα (και φθηνότερα) κεράσια είναι η καλύτερη περίοδος για να φτιάξεις σπιτική μαρμελάδα κεράσι! Είναι η μαρμελάδα με τις περισσότερες χρήσεις σε συνταγές αφύ μπαίνει σε cheesecake και παντός είδους τάρτας ή πάστα φλόρα.
Διάβασε επίσης
Υλικά
- 1 κιλό κεράσια (χωρίς τα κουκούτσια)
- 700 γραμ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Για τη μαρμελάδα κεράσι, διαλέγουμε κεράσια ώριμα χωρίς αλλοιώσεις στο φλοιό τους και χτυπήματα.
- Ζυγίζουμε τα κεράσια αφού τα καθαρίσουμε. Τα πλένουμε καλά. Αφαιρούμε τα κοτσάνια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, φορώντας γάντια, πάνω από την κατσαρόλα που θα τα βράσουμε ώστε να μαζεύουμε τους χυμούς που στάζουν.
- Εάν μας αρέσει να βρίσκουμε κομμάτια φρούτων στη μαρμελάδα, απλά τα ζουλάμε λίγο με τα χέρια, να λιώσουν ελαφρά. Εάν τη θέλουμε λεία σαν πελτέ, χτυπάμε τα κεράσια στο μπλέντερ.
- Κάνουμε στρώσεις από κεράσια και ζάχαρη στην κατσαρόλα.
- Την αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο να κατεβάσουν τα φρούτα τους χυμούς τους και να λιώσει η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια βάζουμε την καυσαρόλα στο μάτι να πάρουν βράση.
- Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ξαφρίζουμε τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια και ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα.
- Βράζουμε περίπου 35΄-40΄ και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού. Μόλις η ράχη της κουτάλας κρατάει στρώση μαρμελάδας, τότε σβήνουμε τη φωτιά.
- Ισομοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, γεμίζοντάς τα ως πάνω.
- Σφραγίζουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο.
- Όταν κρυώσουν τελείως, τα τοποθετούμε στο ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε τα βάζα, τα βάζουμε στο ψυγείο.