Βελούδινη γέμιση με λιωμένα τυριά κι αρωματικά μανιτάρια. Τραγανό χωριάτικο φύλλο ντύνει την πιο νόστιμη πίτα του χειμώνα, μια πίτα που δεν θα χορταίνεις να “ισιώνεις” ξανά και ξανά.
Tips:
- Συνδύασασε μανιτάρια σαμπινιόν με πορτομπέλο για πιο μανιταρένια γεύση.
- Χαράζουμε τα κομμάτια, προσέχοντας να μην χαράξουμε τα φύλλα στη βάση γιατί έτσι δεν θα ψηθεί σωστά
- Το μπέικον είναι προαιρετικό αλλά απαραίτητο για πιο καπνιστή γεύση.
Υλικά
- 6 χωριάτικα φύλλα
- 500 γρ μανιτάρια σαμπινιόν
- 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκι
- 200 γραμ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο
- 200 γραµ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- 80 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση
- Σε ένα φαρδύ αντοκολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να χάσουν όλο τον όγκο και την υγρασία τους.
- Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μπέικον
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με την κρέμα γάλακτος.
- Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά κι ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια κι ανακατεύουμε.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 30 x 40 εκ.
- Bάζουμε στη βάση το πρώτο φύλλο. Βάζουμε και τα επόμενα 3 λαδώνοντας καλά κάθε φορά. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
- Τέλος, βάζουμε τα άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα.
- Χαράζουμε τα κομμάτια, προσέχοντας να μην χαράξουμε τα φύλλα στη βάση γιατί έτσι δεν θα ψηθεί σωστά
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα
- Τα τελευταία 15 λετπά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα η πίτα μας