search

Μανιταρόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Βελούδινη γέμιση με λιωμένα τυριά κι αρωματικά μανιτάρια. Τραγανό χωριάτικο φύλλο ντύνει την πιο νόστιμη πίτα του χειμώνα, μια πίτα που δεν θα χορταίνεις να “ισιώνεις” ξανά και ξανά.

Tips:

  • Συνδύασασε μανιτάρια σαμπινιόν με πορτομπέλο για πιο μανιταρένια γεύση.
  • Χαράζουμε τα κομμάτια, προσέχοντας να μην χαράξουμε τα φύλλα στη βάση γιατί έτσι δεν θα ψηθεί σωστά
  • Το μπέικον είναι προαιρετικό αλλά απαραίτητο για πιο καπνιστή γεύση.


Υλικά

  • 6 χωριάτικα φύλλα
  • 500 γρ μανιτάρια σαμπινιόν
  • 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκι
  • 200 γραμ. λαδοτύρι Μυτιλήνης, τριμμένο
  • 200 γραµ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 80 ml ελαιόλαδο για τα φύλλα

Εκτέλεση

  • Σε ένα φαρδύ αντοκολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να χάσουν όλο τον όγκο και την υγρασία τους.
  • Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο μπέικον
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με την κρέμα γάλακτος.
  • Προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά κι ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια κι ανακατεύουμε.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 30 x 40 εκ.
  • Bάζουμε στη βάση το πρώτο φύλλο. Βάζουμε και τα επόμενα 3 λαδώνοντας καλά κάθε φορά. Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού.
  • Τέλος, βάζουμε τα άλλα 4 φύλλα λαδώνοντας καλά ενδιάμεσα.
  • Χαράζουμε τα κομμάτια, προσέχοντας να μην χαράξουμε τα φύλλα στη βάση γιατί έτσι δεν θα ψηθεί σωστά
  • Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα
  • Τα τελευταία 15 λετπά βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για  να πάρει χρώμα η πίτα μας
Cool Artisan