Το καλοκαίρι είχα δοκιμάσει τα φασόλια Θεσσαλονίκης Νώμα των LIDL κι έκτοτε περίμενα να χειμωνιάσει για να τα απολαύσω σε μια αρωματική, υπερ-χυλωμένη, αυθεντική φασολάδα. Τα φασόλια από τη Β. Ελλάδα είναι, ως γνωστό, τα καλύτερα φασόλια. Η φασολάδα είναι ένα φαγητό που δεν επιδέχεται πειραματισμούς και νεοτερισμούς. Είναι μια συνταγή που πρέπει να μείνει ίδια, αυθεντική, κλασική. Και βέβαια έχει τα μυστικά της:
- Το μυστικό για να χυλώσει καλά η φασολάδα είναι να βράσεις τα φασόλια σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε σιγανή φωτιά τα φασόλια μαλακώνουν χωρίς να διαλυθούν και η σούπα χυλώνει όσο πρέπει.
- Τα φασόλια είναι ζωντανός οργανισμός. Δεν τα αφήνουμε για μεγάλο διάστημα στο ντουλάπι της κουζίνας γιατί ξεραίνονται και δεν θα βράσουν.
- Δεν βάζουμε ποτέ κύβο λαχανικών στη φασολάδα.
- Δεν βάζουμε ποτέ ντομάτα κονκασέ, παρά μόνο πελτέ τον οποίο τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να απελευθερώσει τα αρώματα του.
Υλικά
- 500 γρ. φασόλια Θεσαλονίκης, Νώμα
- 2 κρεμμύδια, ξερά, κομμένα σε κυβάκια
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 καρότα, κομμένα σε κύβάκια
- 1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, BARESA
- 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- 80 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΓΕ Χανιά Κρήτης, Νώμα
- Aλάτι χονδρό Μεσολογγίου, Νώμα
- Μαύρο πιπέρι, Kania
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια σε τρεχούμενο νερό.
- Ξεκινάμε βάζοντας άφθονο κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για 35-40 λεπτά.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα και σουρώνουμε τα φασόλια.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο ματι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλερι κι ανακατεύουμε να λαδωθούν από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να απελευθερώσει τα αρώματα του.
- Προσθέτουμε τα φασόλια και ζεστό νερό που να τα σκεπάζει για 2-3 δάχτυλα.
- Στο τέλος βάζουμε το αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο και σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά.