search

Αυθεντική, ελληνική φασολάδα

Το καλοκαίρι είχα δοκιμάσει τα φασόλια Θεσσαλονίκης Νώμα των LIDL κι έκτοτε περίμενα να χειμωνιάσει για να τα απολαύσω σε μια αρωματική, υπερ-χυλωμένη, αυθεντική φασολάδα. Τα φασόλια από τη Β. Ελλάδα είναι, ως γνωστό, τα καλύτερα φασόλια. Η φασολάδα είναι ένα φαγητό που δεν επιδέχεται πειραματισμούς και νεοτερισμούς. Είναι μια συνταγή που πρέπει να μείνει ίδια, αυθεντική, κλασική. Και βέβαια έχει τα μυστικά της:

  • Το μυστικό για να χυλώσει καλά η φασολάδα είναι να βράσεις τα φασόλια σε χαμηλή θερμοκρασία. Σε σιγανή φωτιά τα φασόλια μαλακώνουν χωρίς να διαλυθούν και η σούπα χυλώνει όσο πρέπει.
  • Τα φασόλια είναι ζωντανός οργανισμός. Δεν τα αφήνουμε για μεγάλο διάστημα στο ντουλάπι της κουζίνας γιατί ξεραίνονται και δεν θα βράσουν.
  • Δεν βάζουμε ποτέ κύβο λαχανικών στη φασολάδα.
  • Δεν βάζουμε ποτέ ντομάτα κονκασέ, παρά μόνο πελτέ τον οποίο τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να απελευθερώσει τα αρώματα του.


Υλικά

Εκτέλεση

  • Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια σε τρεχούμενο νερό.
  • Ξεκινάμε βάζοντας άφθονο κρύο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τα φασόλια και τα βράζουμε για 35-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα και σουρώνουμε τα φασόλια.
  • Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο ματι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σέλερι κι ανακατεύουμε να λαδωθούν από όλες τις πλευρές.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να απελευθερώσει τα αρώματα του.
  • Προσθέτουμε τα φασόλια και ζεστό νερό που να τα σκεπάζει για 2-3 δάχτυλα.
  • Στο τέλος βάζουμε το αλάτι, πιπέρι και μπούκοβο και σιγοβράζουμε για άλλα 40 λεπτά.
Cool Artisan