Μια συνταγή που λατρεύουν πολύ στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, εξελίσσεται και γίνεται πιο υγιεινή (για λιγούρες χωρίς τύψεις)!
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 290 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
- 400 γρ. ζάχαρη
- 2/4 κούπας παπαρουνόσπορο
- 200 γρ. ηλιέλαιο
- 60 γρ. μηλόξιδο
- 240 ml φυτικό γάλα, αμυγδάλου ή σόγιας
- 3 κ.σ. λεμόνι, ξύσμα
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 3 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γ. αλάτι
- Ταχίνι με μέλι για το γλάσο
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 °C.
- Λαδώνουμε γενναιόδωρα την φόρμα του κέικ και στη συνέχεια πασπαλίζουμε με αλεύρι. Με προσοχή για να καλύψουμε όλες τις άκρες και σχισμές.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα ξηρά συστατικά.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υγρά συστατικά.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα του κέικ και την γεμίζουμε μέχρι τα 3/4.
- Χτυπάμε την φόρμα στον πάγκο για να απελευθερωθεί οποιοσδήποτε αέρας έχει εγκλωβιστεί και να γεμίσουν όλες οι σχισμές.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά ή τρυπάμε το κέντρο με μια οδοντογλυφίδα, αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.
- Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μια πιατέλα.
- Περιμένουμε να κρυώσει πριν το καλύψουμε με το ταχίνι.