search

Λαγάνα με καλαμποκάλευρο

Η λαγάνα με καλαμποκάλευρο είναι η πιο νόστιμη λαγάνα της Καθαρά Δευτέρας. Η γεύση της ξεχωρίζει από κάθε άλλη και ταιριάζει με όλα τα παραδοσιακά πιάτα της μέρας. Ακολούθησε τη συνταγή μου βήμα βήμα για να έχεις τις πιο αφράτες και τραγανές λαγάνες και να μοσχοβολίσει όλο το σπίτι. Η συνταγή έχει 2 αναμονές για φουσκώματα αλλά κατά τα άλλα είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται πολύ “δύναμη” και ιδιαίτερη ικανότητα για το ζύμωμα. Μπορείς να τη φτιάξεις ακόμα κι αν δεν έχεις ζυμώσει ποτέ ξανά στη ζωή σου.



Υλικά

  • 7 γρ. (1 φακελάκι) μαγιά ξερή
  • 1/2 κτγ ζάχαρη
  • 300 ml νερό χλιαρό
  • 300 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 γραμ. σουσάμι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό, την ξερή μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε για 5 λεπτά να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια.
  • Βάζουμε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  • Αναμειγνύουμε με το χέρι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μπορούμε να ζυμώσουμε μέσα στο μπολ (αν είναι μεγάλο) ή στον πάγκο της κουζίνας.
  • Ζυμώνουμε δυνατά για 5-6 λεπτά και έπειτα δίνουμε στη ζύμη μας σφαιρικό σχήμα, βάζοντας τις ενώσεις από κάτω.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ.
  • Βάζουμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή, βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 90 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
  • Έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ, τη ζυμώνουμε ελαφρώς να χάσει λίγο από το όγκο της και πλάθουμε τις λαγάνες. Η ποσότητα βγάζει 2 μεσαίου μεγέθους λαγάνες.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σαν πίτσα, απλώνουμε σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Αν θέλουμε φουσκωτή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 2 εκ., ενώ αν θέλουμε πιο λεπτή και τραγανή λαγάνα πλάθουμε τις λαγάνες με πάχος 1 εκ.
  • Με ένα πινέλο αλοίφουμε με νερό.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και το πιέζουμε με τα χέρια μας να κολλήσει στη λαγάνα.
  • Σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα και αφήνουμε τις λαγάνες να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά.
  • Στη συνέχεια τρυπάμε τη λαγάνα με την πίσω πλευρά από ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να γίνει πιο τραγανή η κρούστα.
  • Τέλος, με τα δάχτυλα μας δίνουμε το χαρακτηριστικό σχήμα στην όψη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 15-20 λεπτά.
  • Εάν θέλουμε να είναι πιο τραγανές, τις ψεκάζουμε με λίγο νερό λίγα λεπτά πριν τελειώσει το ψήσιμο.