search

Κριθαρότο με λαχάνικα

Ένα πιάτο που θα λατρέψεις για τα αρώματα και τη γεύση του! Μια συνταγή που θα αγαπήσεις να φτιάχνεις ξανά και ξανά για την ευκολία της και τη νοστιμιά της! 

Ένα κριθαρότο για το οποίο θα λερώσεις ένα μόνο τηγάνι και θα γίνει κλασικό αγαπημένο στο σπίτι σου! Είναι ένα πιάτο πολύ ελαφρύ ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Χρησιμοποιώ ελάχιστο ελαιόλαδο και το δένω με το άμυλο από το κριθαράκι και το ανθότυρο. To ξύσμα λεμονιού είναι απαραίτητο στο σερβίρισμα γιατί δίνει όλη την ένταση και την ισορροπία.



Υλικά

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 2 καρότα (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
  • 1 κολοκύθι (κομμένο σε μικρά κυβάκια)
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 1 λάιμ (ή λεμόνι)
  • 30 γρ πράσινες ελιές φιλεταρισμένες
  • 1 κτγ ρίγανη ξερή
  • 1 κτγ δυόσμο ξερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 200 γρ ανθότυρο

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το λάδι να κάψει σε ένα φαρδύ τηγάνι
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το πράσο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και το σκόρδο.
  • Τα αφήνουμε να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά. Αυτή τη διαδικασία μπορείς να την κάνεις από 20 λεπτά μέχρι 2 ώρες. Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία και αργή η διαδικασία τόσο πιο νόστιμο θα βγει το τελικό πιάτο.
  • Έπειτα ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι. Το ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να γυαλίσει από όλες τις πλευρές
  • Προσθέτουμε μέσα τα καρότα, το κολοκύθι, τα μπαχαρικά, τα ξερά μυρωδικά, το μισό ανθότυρο, το ξύσμα από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Έπειτα προσθέτουμε μια κούπα νερό και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί παραπάνω νερό προσθέτουμε σταδιακά.
  • Χαμηλώνουμε την ένταση και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 5-6 λεπτά. Σε αυτό το σημείο ίσως να φαίνεται ότι το κριθαράκι είναι ακόμα al dente αλλά όσο είναι ζεστό μαλακώνει. Αν προσθέσουμε κι άλλο νερό θα λασπώσει.
  • Σερβίρουμε στα πιάτα και γαρνίρουμε με ανθότυρο ξύσμα λεμονιού, φρέσκο ελαιόλαδο κι ελιές.
Cool Artisan