search

Κοτόπιτα με φέτα και τραχανά

Μια πίτα χωρίς φύλλο, μια πίτα με τραχανά στη θέση του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στο κοτόπουλο και τη φέτα! Είναι μια πίτα που θα λατρέψεις να φτιάχνεις ξανά και ξανά τόσο για την ευκολία όσο και για τη γεύση. Ανήκει στις πίτες που δεν παίρνουν ύψος αλλά είναι χαμηλές όπως η μπατζίνα. Το κάθε κομμάτι είναι ένα πλήρες γεύμα, φουλ στην πρωτεΐνη. Το μυστικό συστατικό είναι ο γλυκός τραχανάς Βλάχα που φτιάχνεται από σιμιγδάλι, γάλα και βούτυρο.

 

Μια πίτα που μπορείς εσύ να “παίξεις” και να προσαρμόσεις στα δικά σου γευστικά κριτήρια προσθέτοντας ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά, καρότο, κολοκύθι ή σέλερι ψιλοκομμένο, ακόμα και ντοματίνια. Μπορείς ακόμα να προσθέσεις κι ό,τι τυρί θέλεις από μια πικάντικη φέτα μέχρι μπλε τυρί ή γκορκοντζόλα. Είναι μια συνταγή “καμβάς”. Σου δίνω τη βάση κι εσύ την προσαρμόζεις όπως σου αρέσει.

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
  • 700 γρ. νερό
  • 500 ml γάλα (250 ml + 240 ml - χωρισμένο σε δύο φλυτζάνια)
  • 350 γρ. τραχανάς γλυκός, Βλάχα
  • 5 αυγά
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. μοτσαρέλα (τριμμένη)
  • 1 κτσ θυμάρι (ξερό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κτσ φρυγανιά
  • Ελαιόλαδο για το ταψί

Εκτέλεση

  • Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το φιλέτο στήθος κοτόπουλο.
  • Στη συνέχεια το βγάζουμε και το μαδάμε καλά. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι με μίξερ χειρός αλλά μπορείς να το κάνεις και με 2 πιρούνια.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και 700 ml από το ζωμό κοτόπουλο) το γλυκό τραχανά Βλάχα και το γάλα.
  • Σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί ο τραχανάς και να αποκτήσει βελούδινη υφή το μίγμα μας.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο γάλα.
  • Προσθέτουμε το μαδημένο κοτόπουλο, τον τραχανά κι ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τη μοτσαρέλα.
  • Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 40 εκ. x 60 εκ. (Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πιο μεγάλο ταψί φούρνου που έχεις)
  • Χοντροσπάμε σε μεγάλα κομμάτια τη φέτα απευθείας μέσα στο ταψί.
  • Προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη μοτσαρέλα και τη φρυγανιά
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 50-55 λεπτά.
Cool Artisan