search

Apple Crumble: Μηλόπιτα με τραγανή στρώση βρώμης

Θα μοσχοβολήσει όσο το σπίτι από τα ψημένα μήλα που καραμελώνουν με την κανέλα πάνω σε βουτυρένια βάση με επικάλυψη βρώμης! Το Apple Crumble (απλ κραμπλ) είναι η εξέλιξη της παραδοσιακής αγγλικής μηλόπιτας που τη δεκαετία του ‘40 λόγω του πολέμου και της έλλειψης πολλών υλικών έπρεπε να γίνει στην πιο απλή κι εύκολη εκδοχή της!
Την φτιάχνω σε στρογγυλό τσέρκι 30 εκ. για να βγάζω ωραία τα κομμάτια αλλά γίνεται σε ο,τι ταψί έχεις! Σε μεταλλικό, σε πιρέξ, σε ο,τι έχει το ντουλάπι σου!

Tip 1: Έχω καταλήξει πως τα μήλα που πρέπει να χρησιμοποιήσεις στις μηλόπιτες είναι μισά κόκκινα και μισά πράσινα! Τα κόκκινα 🍎 λιώνουν και γίνονται σαν μαρμελάδα ενώ τα πράσινα 🍏 παραμένουν τραγανά!

Tip 2: Αν θες να φτιάξεις apple cramble αλλά δεν έχεις το χρόνο (ή θέλεις να μειώσεις τις θερμίδες) μπορείς να παραλείψεις την πρώτη στρώση του μπισκότου! Το τελικό γλυκό δεν θα κόβεται κομμάτια αλλά θα το σερβίρεις με το κουτάλι σε μπολ

Tip 3: Μην ξεχάσεις να έχεις στην κατάψυξη ένα ωραίο παγωτό βανίλια! Θα με θυμηθείς!

 

Διάβασε επίσης:

 

Δες εδώ το βίντεο:

 



Υλικά

Για τη βάση
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
Για τη στρώση μήλων
  •  2 κόκκινα μήλα
  • 2 πράσινα μήλα
  • 2 κτσ αλεύρι
  • 2 κτσ μαύρη ζάχαρη
  • 1/2 κτγ κανέλα
Για την τραγανή στρώση βρώμης
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ. βρώμη
  • 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 120 γρ. βούτυρο
  • 1 κτγ baking powder
  • 1/2 κτγ κανέλα
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Για τη βάση
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και τη μαύρη ζάχαρη.
  • Χτυπάμε καλά με μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι κι ανακατεύουμε καλά.
  • Το μίγμα σε αυτό το σημείο μοιάζει με βρεγμένη άμμο αλλά μόλις ψηθεί θα γίνει μπισκότο.
  • Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ. (Εναλλακτικά χρησιμοποιείς ό,τι ταψί έχεις)
  • Μεταφέρουμε το μίγμα στο ταψί.
  • Το πιέζουμε καλά με τη βάση ενός ποτηριού.
  • Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 180°C στον αέρα.
Για τη στρώση μήλων
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε καλά.
  • Μόλις ψηθεί η βάση απλώνουμε τα μήλα από πάνω.
Για την τραγανή στρώση βρώμης
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά. Προσέχουμε το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Δουλεύουμε καλά το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
  • Μεταφέρουμε πάνω από τα μήλα και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50-55 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα και σερβίρουμε.
 
Cool Artisan