Ζουμερό, φρουτένιο, βελούδινο είναι σίγουρα ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκά δάνεια που έχουμε πάρει από τους Άγγλους. Σήμερα σου δίνω τη συνταγή για το κλασικό κέικ καρότο με επικάλυψη από frosting 🧁 με τυρί κρέμα. Μπορείς την ίδια συνταγή να την κάνεις και σε στρογγυλό τσέρκι για να φτιάξεις τούρτα γενεθλίων 🎂 (ή την κλασική τούρτα που τρώμε έξω στα καφέ)
Tip: Οι αναλογίες που σου δίνω είναι για μια ορθογώνια φόρμα με μήκος 20 εκ. Για να φτιάξεις τούρτα θα πρέπει να διπλασιάσεις (ή τριπλασιάσεις) τις αναλογίες ανάλογα με το αν θες 2 ή 3 επίπεδα 🍰
Δες εδώ το βίντεο:
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Υλικά
- 2 αυγά
- 110 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 150 γρ. ελαιόλαδο Μυτιλήνης ή ηλιέλαιο
- 250 γραμμάρια καρότο τριμμένο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 5 γρ. μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
- 80 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι
- 125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη με το σύρμα στο μίξερ, μέχρι να ασπρίσουν και αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το λάδι συνεχίζοντας το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη.
- Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε κοσκινίζοντας το αλεύρι, την κανέλα, τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
- Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ
- Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια.
- Ανακατεύουμε απαλά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 20 εκ. αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φόρμα σιλικόνης.
- Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε.
- Ανακατεύουμε το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), το τυρί κρέμα και την άχνη πολύ καλά για να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για 30 λεπτά.
- Με αυτό το μείγμα καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του κρύου κέικ.