To guanciale είναι ένα ιταλικό αλλαντικό που ίσως να ξέρεις από την συνταγή της carbonara, καθώς είναι το απαραίτητο υλικό για να φτιάξεις την αυθεντική εκδοχή της. Στην ουσία πρόκειται για ένα καπνιστό αλαντικό που φτιάχνεται από τα μοσχαρίσια μάγουλα. Σήμερα το χρησιμοποιώ για να δώσω γιορτινή γεύση στην κλασική πρασόπιτα.
Διάβασε επίσης:
Υλικά
- 12 φύλλα κρούστας
- 300 γρ. guanciale
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 πράσα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 3 κτ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά (ρίγανη, δυόσμο, βασιλικό)
- 250 γρ. φέτα
- 250 γρ. κεφαλοτύρι
- 2 αβγά
- 1 κ.γ. πάπρικα καυτερή
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για τα φύλλα και το σοτάρισμα
Εκτέλεση
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια, τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες.
- Βάζουμε 3 κτ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει.
- Σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε τo guanciale.
- Συνεχίζουμε με τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να χάσουν τα υγρά τους και to guanciale να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Μόλις μαραθούν τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, τα αβγά, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Λαδώνουμε καλά ένα ταψί.
- Στη βάση βάζουμε 2 φύλλα κρούστας χιαστί και τα λαδώνουμε καλά.
- Προσθέτουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από το μείγμα και βάζουμε ακόμα ένα φύλλο.
- Το λαδώνουμε με ένα πινέλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.
- Μόλις τελειώσουν τα φύλλα και το μείγμα χαράζουμε την επιφάνεια, χωρίς να φτάσει το μαχαίρι στον πάτο του ταψιού. Αυτό βοηθά να ψηθούν καλύτερα τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.