Μαμαδίστικο, παραδοσιακό, ελληνικό! Το γιουβέτσι είναι ίσως το πιο comfort πιάτο της χώρας μας! Είναι μια συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά και συντροφεύει τα Κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια.
Παρακάτω σου δίνω όλα τα μυστικά για να καταφέρεις ένα απόλυτα μαλακό και τρυφερό αποτέλεσμα στο μοσχαράκι αλλά και απόλυτα δεμένη σάλτσα!
Υλικά
- 1.2 κιλά Κύβοι από μπούτι νεαρού μοσχαριού
- 60 ml Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
- 1 πράσο, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 20 γρ Πολτός τομάτας διπλής συμπύκνωσης
- 120 κόκκινο ξηρό κρασί
- 800 γρ Τομάτα στον τρίφτη
- Aλάτι χονδρό
- Μαύρο πιπέρι,
- 500 γρ. κους κους
- 100 γρ. γραβιέρα για το σερβίρισμα
- 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει.
- Προσθέτουμε το κρέας και το αφήνουμε να σοταριστεί από όλες τις πλευρές. Σε αυτό το σημείο αν το κρέας μας βγάλει τους ζωμούς του μπορούμε να τους αφαιρέσουμε με μια κουτάλα ή σουρωτήρι, προκειμένου να σοωταριστεί σωστά το κρέας κι όχι να βράσει. Θέλουμε να πάρει χρυσό χρώμα σε όλες τις πλευρές.
- Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στον πάτο της κατσαρόλας να ψηθεί.
- Σβήνουμε με κόκκινο κρασί.
- Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και την τομάτα στον τρίφτη.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα. Τσεκάρουμε την κατσαρόλα μας ανά 15 λεπτά κι αν χρειάζεται έξτρα υγρασία προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Μεταφέρουμε το κρέας στη γάστρα μας
- Προσθέτουμε το κους κους κι ανακατεύουμε
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα για 15-20 λεπτά.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 160º C για 10-15 λεπτά.
- Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά τα υλικά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, γαρνίρουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.